Belföld

Fehérváron eldobták a szikrát, és Székelyföld ég

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2013. 07. 23. 23:01

Harmadik alkalommal tartják a versek szerelmesei táborukat, méghozzá Csíkföldön – jogosan vetődik fel a kérdés, ehhez mi köze a Fehérvár24-nek?

Kevesen tudják, hogy a Székelyföldi Verstábor magja Székesfehérváron kelt. Három évvel ezelőtt született a gondolat, hogy azok a fiatal emberek, akiket még érdekel a nyelv, találkozzanak azzal a közeggel, ahol még a gyökerekből táplálkoznak. A magyar nyelvnek kevés ilyen talaja van: Székely- és Csángóföld az. Versmondó, rosszabb esetben szavaló versenyeket rendeznek országszerte, de a kitüntető díjak után lehúzzák a rolót, s a versmondók – esetleg szavalók (sic) – élményeiket elviszik haza, sokszor némaságba csomagolva. Ezért rendeztek 2010-ben olyan versmondó versenyt, ahol a versenyzőknek meghirdették, hogy a magyar nyelv ősi környezetével találkozhatnak. Ezeket a lányokat, srácokat elvitték Csíkcsomortánba, ahol gardonnal, ízes magyar szóval, határtalan kedvvel és élni akarással fogadtak. Ismeretlen helyen lettek ők úgy otthon, hogy azóta is arra a földre vágynak.

Ennek a fehérvári csírahajtásnak köszönhető a szárbaszökkent Székelyföldi Verstábor, ahova idén már nemcsak Fehérvárról, de Pécsről, Veszprémből, Szolnokról, Budapestről érkeznek rajongók. A jelenleg is zajló táborhoz szegődtek a csíki Hidegség és Tusnád tehetségei.

Fogalma sincs az olvasónak, mit veszít azzal, hogy csak olvasó. Itt tömör élménybombává sűrűsödik a magyarság, nem valamilyen háborgó nemzetté. Ez az ízesen kimondott szóban, a purutyka ízében, a hegedű könnyes kacajában, a hegyi éjszakák hideg súlyában, a százszor eltaposott tudat táncos újraéledésében érhető tetten!

A Székelyföldi Verstábor fogta magát, és harmadik alkalommal összefogó esemény lett, Székelyföld ég, és még mi jön a következő napokban…

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.