Belföld

Célkeresztben az eltűnt pártiratok

A Magyar Nemzet szerint vizsgálatot indít az adatvédelmi hatóság, miután iratok tűntek el az MSZP egykori székházából.

Több tízezer egykori MSZMP-tag személyes adatait tartalmazó, illetve „szigorúan bizalmas” jelzésű dokumentumokat hagytak a szocialisták a régi székházukban. Az iratok nagy része eltűnt – írja a lap. Az ügyben az adatok tárolására vonatkozó adatbiztonsági vizsgálatot kezdeményezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). A Magyar Nemzetnek Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke azt mondta, az eljárást körülbelül egy hónap alatt be akarják fejezni, a dokumentumoknak pedig a megfelelő helyre kell majd kerülniük.

Először az Átlátszó.hu írta meg, hogy több tízezer egykori MSZMP-tag adatait tartalmazó mikrofilmet hagyott maga után a szocialista párt a régi székházban, amelyet télen hajléktalanok foglaltak el. Az épületben „szigorúan bizalmas” jelzéssel ellátott egykori pártstatisztikák filmtekercsei is bent maradtak. A Magyar Dolgozók Pártja, az MSZMP és az MSZP vezetőinek dokumentumait őrző irattárban talált anyagok történelmi jelentőséggel bírhatnak, „ottfelejtésük” adatvédelmi és jogi aggályokat vet fel – emlékeztet a lap.


Thomas Alfredson: Suszter, szabó, baka, kém, 2011. (Benedict Cumberbatch)

Szakály Sándor történész a hátrahagyott történelmi jelentőségű dokumentumokról a Magyar Nemzetnek azt mondta: az MSZMP jogutódjaként az MSZP felelőssége és feladata lett volna a dokumentumok kezelése, az iratok megőrzése. Szerinte az adatkezelés trehánysága jogilag, történetileg és adatvédelmi szempontból is rendkívül aggályos.

Az MSZP hat évvel ezelőtt, 2007 júniusában adta el egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégnek egykori pártszékházát. A birtokba adástól az ingatlan őrzése a vevő kötelessége lett volna – közölte korábban a pártelnök.

A házban maradt dokumentumokról, filmekről az MSZP új vezetésének nem volt tudomása – tudatta Mesterházy Attila, aki ezért köszönetet mondott az átlátszó.hu munkatársainak, hogy felhívták a figyelmet erre a lezáratlan ügyre.

„Az új MSZP a nyitottság, a múlt teljes megismerhetőségének híve és nincs titkolnivalója.” Ezért haladéktalanul intézkedtek, hogy az egykori székházban mára őrizetlenül hagyott anyagok a lehető legrövidebb időn belül méltó helyükre, az iratok típusának megfelelő levéltárba kerüljenek – írta pártja honlapján korábban a pártelnök-frakcióvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik