Belföld

Elutasítás – Hiába perelték a szüleikkel nem törődőket Hódmezővásárhelyen

Két család ellen adtak be keresetet Vásárhelyen az év elején, mivel a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő Kovács-Küry Időskorúak Otthonában élő szüleik megélhetési költségeit azok nem fedezték.

A Vásárhely 24 megtudta, a Serház téren található Kovács-Küry Időskorúak Otthonában évek óta gondot, és az intézmény működésében – csak a tavalyi évben közel 23,5 millió forint összegű – veszteséget okozott, hogy nem lehetett kötelezni az intézményben lakó idősek hozzátartozóit arra, hogy az intézmény szolgáltatásait megfizessék.

Az intézményi térítési díjat az intézmény szolgáltatásait igénybe vevő, vagy annak családja téríti meg. A Kovács-Küry Időskorúak Otthona mintegy 200 fő ellátott részére biztosít szolgáltatást. Az ellátottak közül 66 fő megfizeti a teljes szolgáltatási díjat. Vannak olyan ellátottak, akik hozzátartozója fizeti meg az ellátott után a szolgáltatási díj azon részét, amelyet az ellátott saját jövedelméből nem tud megtéríteni. Ez 51 főt jelent, a teljes ellátottak 26%-át. Az ellátottak közül 44 főnek nincs hozzátartozója, és nem is tudja megfizetni a teljes térítési díjat, a különbözet esetükben teljes egészében önkormányzati finanszírozásból történik. Van azonban 36 fő, aki nem fizeti meg a teljes térítési díjat és annak ellenére, hogy van hozzátartozója, a hozzátartozók sem rendezik a tartozást.

Közülük két családdal szemben a tartozás behajtásáért folytatott küzdelem 2013 januárjában perbe torkollott. Mint megtudtuk, intézmény a per előtt, megkísérelte a tartozások behajtását, eredménytelenül. Megjegyezendő azonban, hogy az intézményben lakó idősek hozzátartozóinak jelentős része magától értetődően kipótolja a szülei jövedelmét, ha az nem futja ki az intézmény térítési díját. 2012. év január 01. napján hatályba lépett Magyarország Alaptörvénye. Az Alaptörvény Szabadság és Felelősség című részének XVI. cikkely negyedik bekezdése kimondja, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. Így kerülhetett sor bírósági kereset beadására.

A bírósági eljárással kapcsolatban megkerestük a fenntartót is az önkormányzaton keresztül . ” –  A legfontosabb célunk, hogy érvényt szerezzünk annak az álláspontunk szerint alapvető, és most már az Alaptörvénybe is foglalt erkölcsi kötelességnek, hogy minden gyermek köteles a rászoruló szülőjéről gondoskodni. Másrészről azonban célunk volt az is, hogy a változó jogszabályi rendszer jelenlegi alkalmazhatóságát felmérjük, illetve amennyiben az eljárás erre mutat rá – a nagy sajtóvisszhangot is kapó perrel – felhívjuk a figyelmet a szabályozás évekkel ezelőtt kialakult nem megfelelő rendszerére, amely lehetőséget teremt a visszaélésre, és súlyos veszteségeket termelhet nem csupán Hódmezővásárhelyen, de az ország minden részén, számtalan településén. ” – mondta el Göbl Vilmos sajtóreferens.

A bíróság  nemrégiben elutasította a HTKT  keresetét, azonban kimondta: a HTKT, mint fenntartó hivatkozása az Alaptörvényre helytálló. Az ítélet  igazolta a fenntartó  felvetésünket: hiába mondja ki az Alaptörvény, hogy a felnőtt korú gyermekeknek kötelességük idős szüleik eltartása, azt a mindennapi élet során sokan nem tartják be, és egyelőre szinte lehetetlen betartatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik