Belföld

Betakarítás után földmunkák külterületen is

Székkutast az elmúlt években többször is veszélyeztette a belvíz. A most épülő új vízelvezető rendszer az Orosháza felől érkező vizek megfelelő elvezetéséről gondoskodik majd, hiszen a nagy esőzések és a hirtelen olvadás következtében a víz a házakba és a telkekre is betör.

A projekt a legsúlyosabban érintett területet fogja érinteni: a település dél-keleti részén a Jókai és a Németh László utca térségét A belterület érintett utcáiban főként nyílt szelvényű, burkolt, földmedrű árkok lesznek kialakítva, az ingatlanok kapubejáróinál pedig betoncső-átereszek kerülnek elhelyezésre, amelyhez két oldalt monolit-beton támfal és kerékvető épül. A tervezett árkok hosszúsága meghaladja majd a 3000 métert, és a keletkezett víz hatékony elvezetése érdekében megfelelő magassági szintezéssel is ellátják majd – tudtuk meg Rostás Tibor településfejlesztési ügyintézőtől.

A munkálatok július elejével elkezdődtek, jelenleg a területek előkészítése zajlik, kijelölik a leendő árkok nyomvonalát, valamint a növényzetet gyérítik. A Németh László utca mögötti árok kotrása is elkezdődött, ezzel párhuzamosan szintén elkezdődtek a munkálatok a Mágocsi út melletti kakasszéki befogadónál.

A beruházás a külterületet is érinteni fogja, de itt csak akkor kezdődnek a földmunkák, amikor a környező mezőgazdasági területeken megtörtént a betakarítás.

A munkálatok előreláthatóan december 31-ig tartanak majd. A beruházás összköltsége 65.880.050 forint, melyből a támogatás összege: 59.292.405 forint. A vállalt önerő 10%, 6.588.005 forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik