Belföld

Bankokhoz láncolnák magukat a jobbikosok

Novák Előd (Novák Előd)
Novák Előd (Novák Előd)

Az Index szerint a Jobbik a devizahitelek miatt gerillaakciókra készül, politikusai bankokhoz láncolnák magukat.

A hírportál párton belüli, névtelen forrásai szerint a parlamenti pulpitus elfoglalásához hasonló gerillaakciókra készül a Jobbik ősztől. A pártvezetés már korábban közölte, hogy tömegtüntetéseket szervezne „a devizakárosultak érdekében”. Vona Gábor pártelnök szerint egyre nagyobb az igény ugyanis az utcai megmozdulásokra. Az Index úgy tudja, a párt a tüntetések mellett figyelemfelkeltő akciókat is tervez, néhány jobbikos politikus bankok bejárataihoz láncolná magát, de szó van arról is, hogy civilekkel közösen vonjanak élőláncot egy pénzintézeti fiók köré, megakadályozva ezzel a nyitást.

Az Indexnek nyilatkozó bankbiztonsági szakemberek szerint egy ilyen akcióval nem lehetne huzamosabb ideig megbénítani egy-egy fiókot, az elkövetők „megúsznák” egy szabálysértéssel, rosszabb esetben birtokháborítás vagy garázdaság miatt indulna ellenük eljárás. Az utcai megmozdulásokban a Jobbik partnerei lehetnek azok a civil csoportok, amelyek már eddig is szerveztek tüntetéseket a devizahitelesek ügyében. Ezek közül több szervezet részt vett azon a devizaügyi kerekasztalon, amit a párt áprilisban hívott össze. A devizahiteles téma mellett a Jobbik „szociális jellegű lépéseket” is tervez, ez is már a kampány része lesz – állítják az Index forrásai. A párt arra készül, hogy „egészségügyi buszokkal”, „mobil rendelőkkel” járja a vidéket, ezekben a „rendelőkben” különféle vizsgálatokat, ingyenes vércukor- és vérnyomásméréseket végeznének. Az Index kereste a Jobbik sajtóosztályát, amely még nem válaszolt.


Fotó: Neményi Márton

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője korábban azt mondta, hogy a Kúria július 4-i döntése önmagában nem oldja meg a devizahitelesek problémáit, de az indoklás tartalmaz olyan utalásokat, melyek későbbi keresetek alapjai lehetnek. Ezek értékelésén dolgoznak a párt szakjogászai, ősszel kerülhet a parlament elé a végrehajtási és kilakoltatási moratóriumról szóló törvényjavaslat. A Jobbik szabályozná a végrehajtói jutalék és az ügyfelekre terhelt végrehajtási költségek mértékét, és azt is szeretné megakadályozni, hogy a követeléseket benyújtó cégek zaklassák az adósokat. Gyermekvédelmi rendszert is bevezetnének annak érdekében, hogy a tisztességesen munkálkodó nagycsaládosoknak ne kelljen egyből a család szétszakításának lehetőségével számolniuk, hanem esetükben a kilakoltatás akár plusz egy évre is elhalasztható legyen.

A Jobbik szerint a pénzintézetek a PSZÁF és a kormányzat asszisztálásával továbbra is nyerészkedne, pedig eljött az idő, amikor „éreztetni kell a bankrendszer kirívó magatartást tanúsító bankjaival, hogy van egy határ, amelyet nem léphetnek át büntetlenül”. Z. Kárpát szerint három fronton lehet és kell felvenni a harcot a nyerészkedő pénzintézetekkel: az első a jog, a második a politika, a harmadik az utca. Sokszor csak a harmadikkal lehet a másik két területen eredményt kikényszeríteni. A Jobbik a devizahitelesek gondjainak enyhítéséért minden életképes javaslatot támogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik