Belföld

Ifjabb Sárközi Lajos nyerte a prímásversenyt

hegedű (hegedű, )
hegedű (hegedű, )

Tizenhárom hegedűs mérte össze tudását az idei Anna-bál újdonságaként meghirdetett országos prímásversenyen Balatonfüreden. A győztes ifjabb Sárközi Lajos egymillió forintos pénzjutalomban részesült.

A győzteseknek járó díjat a rendezvény fővédnöke, Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára adta át szerdán – közölte a tárca sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.

A Lavotta János zeneszerzőnek emléket állító versenyre – amelyet Balatonfüred a Hagyományok Házával közösen szervezett – klasszikus cigányzenei hagyományt művelő, 16 és 35 év közötti muzsikusok jelentkezhettek. Többségük budapesti volt, de Révkomáromból, Székelyudvarhelyről, sőt még Brüsszelből is érkezett hegedűs.A győztes a budapesti ifj. Sárközi Lajos lett, a második helyen Salasovics Norbert, a harmadik helyen pedig a révkomáromi ifj. Bertók Tibor végzett.

Különdíjat kapott Varga Jenő, Balatonfüred különdíját pedig a Belgiumban élő Balogh Kurina Klaudia vehette át. A díjazottak mindegyike vendégművészként szerepelhet a 100 tagú Cigányzenekar egyik fellépésén, az első helyezettet pedig zenekarával együtt meghívták a jövő évi Anna-bálra.

Ifjabb Sárközi Lajos 2010 októberében rendkívüli sikerrel mutatkozott be a San José-i a California Theatre-ben. A Gypsy Airs (Cigány dallamok) című előadóestet a Szilíciumvölgy Szimfonikus Zenekara kísérte Vajda Gergely művészeti vezető vezényletével.

A koncerten Ravel, Sarasate és Brahms cigány és magyar ihletésű szerzeményei, valamint Kreisler-, Dohnányi-, Kodály- és Bartók-művek hangzottak el. A tudósítás szerint Budapest egyik éttermében figyeltek fel a hagyományos cigányzenét játszó, nagy tehetségű fiatalemberre, aki ötéves korában kezdett hegedülni.

Sárközi 1997-ben a Magyar Rádió dzsessz tehetségkutató versenyének győztese volt. 2013 januárjában a Művészetek Palotája Jazz Showcase elnevezésű eseményének szereplőjeként láthatta a közönség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik