Belföld

Horthy-szobrot avat Hende Csaba

Hende Csaba (Hende Csaba)
Hende Csaba (Hende Csaba)

Az augusztus 20-ai leleplezés a hősi halált halt egykori kormányzóhelyettesnek állít emléket.

Már Siófokon van a rekonstruált „Ad Astra” szobor, amely egy, a csillagok felé felemelkedő fiút ábrázol és az 1942-ben Ukrajna felett lezuhant Horthy Istvánnak állít emléket – írja a sonline.hu.

A földgömbön álló, szívére szorított kezekkel az ég felé forduló ifjú alakot ábrázoló, Kisfaludi Stróbl Zsigmond-szobrot 1943-ban helyezték el a siófoki hajózás szigetén, az egykori Yacht Club területén.

Az eredeti márványalkotás a második világháborúban megsérült, maradványainak nyoma veszett. A legendák szerint a háborúban a szovjet csapatok ásták el a szobor torzóvá vált maradványait, de akad olyan vélekedés is, amely szerint három magyar férfi próbálta megmenteni az alkotást, ezért a föld alá temették.

Forrás: Filmhíradók Online

A város az alkotást az eredeti helyén, a hajózási szigeten állíttatja fel. A szoboravató ünnepséget augusztus 20-án, Horthy István halálának 71. évfordulóján tartják Siófokon Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében – számol be a sonline.

A történészek szerint Horthy István, miután felismerte, hogy Németország elvesztette a háborút, emigrálni akart, hogy átállíthassa az országot a szövetséges oldalra.

Hende Csaba, Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Wikipédia róla szóló szócikke szerint a magyar politikai vezetés döntése értelmében augusztus 20-át követően Horthy István vadászpilóta-beosztása megszűnt volna, és kormányzóhelyettesi minőségében először protokolláris feladatokat látott volna el a keleti fronton, majd visszatért volna Magyarországra. A visszahívó parancs késéssel érkezett a frontra, de megkapta még 19-én. Emiatt másnap nem vehetett volna részt bevetésen – de felettese nem tudott róla, ő meg nem jelentette. Egy korábbi légi győzelme mellé feltehetően befejezésnek szánta az aznapi bevetést, mivel az a 25. bevetése lett volna.

Deaktiválása előtti utolsó bevetésén a Belgorodi területen fekvő Alekszejevka város közelében, Ilovka falunál 1942. augusztus 20-án hajnali 5 óra 7 perckor, röviddel a felszállás után Héja típusú vadászgépével lezuhant.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik