Belföld

13 évesen, beat misével indult a Szabadtéri legfiatalabb rendezője

A REÖK közönségtalálkozójáról igazoltan hiányzott Somogyi Szilárd, mert az Elfújta a szél díszletével akadt egy kis gond. Elintézte. Interjú a rendezővel.

szr: Nem volt ott a közönségtalálkozón. Ennyire fontos, hogy minden mozzanatnál jelen legyen? Csak ön tudja elintézni?
ssz: Nem látható előre minden a tervezőasztal mögül. A díszletek hatalmas, mozgatható darabok. Nagyon fontos, hogy a darab 42 helyszínének a berendezése pontosan menjen, ilyenkor megjelöljük, hogy a műszaki kollégák még véletlenül se tévesszenek. Nagyon óvatosnak kell lennünk, hiszen van olyan, hogy egy szín csak másfél percig látható. 10 visszatérő, 32 teljesen új helyszínt kell megjelenítenünk, átlagosan 5 percenként változik a színpad. Azt tanultam, hogy a szabadtéren ki vagyunk szolgáltatva az időjárásnak, minden percet ki kell használni, s ha összeáll a színpad, a színészekkel, a darabbal már lehet foglalkozni akkor is, ha cigánygyerekek potyognak az égből.

szr Ezek szerint már van szabadtéri gyakorlata.
ssz Jánoshalmán gyerekeskedtem, ott 13 évesen beat misét csináltunk. Hittanra jártunk, alakítottunk egy zenekart dobbal, gitárra,l szintetizátorral. Tajdina József, plébánosunk (sajnos már elhunyt) megengedte, hogy misztérium játék helyett a Mária evangéliuma rockoperát adjuk elő Karácsonykor. Ennek a sikerén felbuzdulva nem sokkal később a jánoshalmi templom mellett már az István, a királyt adtuk elő. 150 néptáncossal, én rendeztem, sőt énekeltem is. Innen egyértelmű volt, hogy a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumba megyek.
Érettségi után felvételiztem a színművészetire, nem vettek fel. Elmentem Veszprémbe, a Petőfi Színházba stúdiósnak, és tanultam énekelni Toldi Máriától. Majd egy mély gödörben voltam, semmi nem jött össze. Jelentkeztem a jogi karra, tanultam vegyészetet. Úgy éreztem, hogy romokban az életem. Ekkor olvastam egy álláshirdetést, az Operettszínházba kerestek rendező asszisztenst, jelentkeztem, Kerényi Miklós Gábor engem választott. Ez 2002 – ben volt. 2004 – ben a Városmajori Szabadtéri Színpadon megrendezhettem a Valahol Európában című darabot. Akkor Kerényi azt mondta, hogy bizonyítottam, rendezhetek valamit az Operettszínház Raktár Színházában. Azóta rendezek. Ja, és Marosvásárhelyen elvégeztem a rendezői szakot.

szr: Mikor olvasta először az Elfújta a szelet?
ssz Sokszor olvastam. A gimiben az osztályunkkal jártunk ide Szegedre az angol nyelvű dráma fesztiválra, ezt adtuk elő Monti Phyton paródiaként. Ismerem minden pillanatát.

sz:r Színpadon semmi nem lehetetlen, de mégis. Mondta, hogy 42 szer változik a színpad. Lesz háború, tehenek?
ssz: Tehenek nem lesznek, de lineárisan követhető darab lesz. Aki ismeri a könyvet, látta a filmet, rá fog ismerni. A díszletet Bátonyi Gyuri barátommal együtt álmodtuk meg, ő tervezte, együtt birkózunk. Egy biztos, mi a darab minden percében szeretjük Scarlettet, bármit is csinál, reméljük, a nézők is szeretni fogják, s azt látják majd, hogyan válik felnőtté egy nő, milyen lelki gyötrelmek által

szr: Apropó, felnőtté válás. A darab második bemutatójának napján lesz a 34-ik születés napja. Felnőtt már?
SSz Addig nem leszek felnőtt, amíg a szüleim élnek. Boldog családi életet élek velük Jánoshalmán, akkor is, ha éppen Budapesten vagyok.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik