Belföld

Orbán legnagyobb ellenfelét bízta meg Barroso

A Heti Válasz internetes kiadása arról ír, hogy Brüsszel felkérte Konrád Györgyöt, aki "eztán Európa fölött is fújhatja a passzátszelet”.

Konrád György is tagja annak a mindössze háromtagú csapatnak, amely az Európai Bizottság elnökének felkérésére megírja „Európa új narratíváját”. Múlt héten e célból Varsóban konferenciázott az internacionalista értelmiség. A Heti Válasz – munkatársa exkluzív beszámolója alapján – holnapi száma előzetesében annyit közölt, hogy „Konrád György eztán Európa fölött is fújhatja a passzátszelet”.

Egy „nagyjából 15 fős értelmiségi elitosztag ugyanis úgy döntött: az Orbán-kormány kérlelhetetlen ellenfeleként fellépő Kossuth-díjas magyar író, Tomás Sedlácek cseh sztárközgazdász és Per Nyholm dán író-újságíró szövegezi majd annak az európai chartának a tervezetét, amelynek év végére el kell készülnie.


Fotó: AP / Geert Vanden Wijngaert

A jövő évi EP-választások előtt legalább egy efféle dokumentumot fel akar mutatni az Európai Bizottság, és a múlt csütörtöki, nagyjából 400 meghívott részvételével lezajlott közgyűlés is ezt a célt szolgálta. A Heti Válasz a kezdeményezést egy Bilderberg-paródiához, illetve Európa szárszói sátrához hasonlította.  

„A Heti Válasz már áprilisban jelen volt a vándor-konferencia első alkalmakor: akkor Brüsszelben gyűlésezett a társaság, meglehetős eredménytelenség mellett. Az előzmények ismeretében jókora szkepszissel, ám kíváncsian vártuk, mit sikerült összehoznia az előkészítő csapatnak az elmúlt három hónapban, s vajon közelebb jutnak-e ezúttal a nagy álomhoz, amely végső soron nem más, mint a valóban egyesült, föderális, nemzetállamoktól megszabadított Európa” – emlékeztet a hetilap.

A varsói közgyűlés, valamint az európai hatalmi tusakodások részleteiről a július 18-án megjelenő Heti Válaszban olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik