Belföld

Ezt kapjuk 4 és fél deciért – mehetünk a strandra is

Egyre kevesebben adnak vért. A véradó állomások már levélben emlékeztetik a véradókat, hasznos lenne felkeresniük az intézményt.

Információnk szerint tavaly tavasszal Vásárhelyen még “csak” mórahalmi fürdőbelépőt, 500 Ft-os étkezési utalványt, valamint csokit adtak. Idén nyáron már ehhez képest már kész Kánaán várta a véradókat. Persze a régi sör-üdítő szendvics kínálat már a múlté.

Jelenleg Vásárhelyen egy 500 Ft-os utalvány, belépő a mohácsi emlékparkba, belépő a Makói Hagymatikumba, 1600 Ft-os kedvezmény a belépőre a Mórahalmi Gyógyfürdőbe, egy szegedi Valdor virsli utalvány és egy csoki a jutalom a véradásért. Emellé jár pár kedves szó, figyelem, lehetőség, hogy kiderüljön valami az egészégi állapotunkról, valamint a tudat, hogy jót tettünk.

Az hogy kevés a véradó talán nem az ebben dolgozók hibája, mint ahogy az sem, nem tudnak eléggé csábító ajándékot adni a megjelenteknek. Az azonban elgondolkodtató, hogy míg régen a cégek, vállalkozások tömegesen szerveztek véradó napokat, manapság ilyennel elvétve találkozni.

Egy régi véradó elmondta, anno a gyár rendszeresen szervezett véradó napokat. Reggel 6-ra bementek, leadták a vért, kaptak egy rántott szeletet, egy üveg sört és mindenki mehetett haza. Mindezt úgy, hogy a napot munkának elszámolták. A kétéves sorkatonai szolgálat alatt a véradás jutalma pedig 2 nap szabadság volt.

Kérdés, motiválná-e jobban a véradókat – akik között feltűnően kevés a fiatal – ha helyben felhasználható ajándékokat, például vásárhelyi standbelépőt (is) kapnának, vagy esetleg az, ha a munkáltató kifizetné a véradással eltöltött napot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik