Belföld

Értékesítők és mérnökök kellenek

Munkanelkuliseg-munkanelkuli-segely(960x640)(1).jpg (munkanélküli-segély, munkanélküliség)
Munkanelkuliseg-munkanelkuli-segely(960x640)(1).jpg (munkanélküli-segély, munkanélküliség)

Csongrád megyében az értékesítők mellett a mérnököket várták leginkább a cégek a második negyedévben.

2013 második negyedévében közel 800 új hirdetés között válogathattak az álláskeresők a Profession.hu felületén Csongrádban. Az értékesítői pozíciók mellett a mérnököket keresték leginkább, de a pályakezdőknek nehezebb itt, mint a többi megyében, a meghirdetett állások csupán 2 százaléka szól nekik. A legkeresettebbek a pár éves munkatapasztalattal rendelkező diplomások, de a diákmunka piaca is felélénkült.

Májusban és júniusban látványosan felpörgött a diákmunka iránti kereslet, miközben évek óta nem látott szintre emelkedett a feladott hirdetések száma is – a Profession.hu szakemberei szerint ez az érték bizakodásra ad okot a hazai munkaerőpiac jövőjét illetően.

A második negyedévben is folytatódott a trend, hogy míg a legtöbb munkaadó fejlesztőt, könyvelőt és mérnököt keres, addig a munkavállalók a legtöbb jelentkezést banki adminisztrátor és ügyfélszolgálati asszisztens munkakörökre adták le. Utóbbinál a magas számú érdeklődőt kiemelkedően sok pozíció is várja. Nyár elején megugrott a diákmunkát keresők száma is: a Profession.hu szabadszavas keresőjébe júniusban 5500-szor írták be ezt a kifejezést a fiatalok.

Országos szinten a meghirdetett állások 37 százalékánál jelölnek meg feltételként valamilyen szintű nyelvtudást, a legelterjedtebb elvárás az angol középfok. Budapesten ez az arány szinte azonos, de több helyen kérnek felsőfokú nyelvvizsgát.

Csongrád megyében a nyelvtudást csupán minden negyedik állásnál várják el, de a legtöbb beosztáshoz elvárás a diploma. A munkáltatók legtöbb esetben 5 évnél hosszabb munkatapasztalatot jelölték be a kritériumok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik