Belföld

Mi fizetjük a miniszterek, államtitkárok bankszámláját is

penz(960x640)(11).jpg (pénz, )
penz(960x640)(11).jpg (pénz, )

Matolcsy György 2011 végén jelentette be, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban helytelennek tartja és beszünteti azt a gyakorlatot, hogy az adófizetők pénzéből állják a vezetők bankszámlájának költségeit. Több minisztérium nem követte a példát, az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2013-ban is jár az évi 10 ezer forint.

„A nemzetgazdasági miniszter helytelennek tartja azt az eddigi gyakorlatot, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és háttérintézményeinek vezetői folyószámlaköltség-térítést kaptak. Ezért azonnali hatállyal intézkedett, hogy a jövőben ezt a juttatást megszüntessék. Matolcsy György egyúttal felkérte a tárca és háttérintézményeinek a vezetőit, hogy az idén kapott bruttó 20 ezer forintos juttatást utalják át az Államadósság Csökkentő Alapba” – írta meg az Index 2011 végén.

Matolcsy azután döntött így, hogy a lap felhívta a figyelmet arra, hogy az adófizetők pénzéből állják a politikusok bankszámlájának költségeit is.

Mint az a kormany.hu-ra feltöltött dokumentumokból kiderül, több minisztérium nem követte azonnal az NGM példáját, ehelyett 2012-ben, illetve egy minisztérium 2013-ban is úgy döntött, hogy közpénzből finanszírozza vezetői folyószámla-költségeit.

Fotó: Kummer János

Külügyminisztérium: évi 20 ezer forint, Emberi Erőforrások Minisztériuma: évi 10 ezer forint

Az egyik ilyen intézmény a Külügyminisztérium, amely 2012-ben Martonyi János miniszternek, valamint Győri Enikő EU ügyekért felelős államtitkárnak, és Németh Zsolt parlamenti államtitkárnak 20-20 ezer forintot adott arra, hogy fenntartsanak egy bankszámlát, amire milliós fizetésüket át lehet utalni. Egy miniszter havi 1,1 millió forintot keres, az államtitkárok fizetése pedig 997 ezer forint. A Külügyminisztérium 2013-ban ilyen juttatást már nem folyósít.

Nem úgy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely 2012-ben és 2013-ban is évi 10-10 ezer forinttal támogatta meg vezetőit. A kormany.hu-ra feltöltött adatok alapján tavaly, illetve idén évi 10-10 ezer forintos folyószámla-költségtérítésben részesült Hoffmann Rózsa, Szócska Miklós, Halász János és Soltész Miklós, mindannyian az Emmi államtitkárai.

2012-ben nem, 2013-ban viszont már járt a 10 ezer forint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek is. Ugyanennyi pénzt kap 2013-ban folyószámla-költségtérítés címén Hölvényi György, Doncsev András és Simicskó István, akik úgyszintén az Emmi államtitkárai.

Ezért kaphatnak

Mint az az Index korábbi cikkéből kiderül, folyószámlaköltség-térítést lényegében azon az alapon lehet adni, hogy a munkavállaló számára nem okozhat többletköltséget, hogy a fizetését nem készpénzben kapja, hanem bankszámlára utalják neki.

Ez a szabály 2007 tavaszán került be a mindenkire vonatkozó munka törvénykönyvébe, de a köztisztviselők és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényekben már korábban is benne volt.

Orbán Viktornak is járt

Mint az az adatokból kiderül, a Közigazgatásügyi és Igazságügyi Minisztériumban és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban utoljára 2011-ben kaptak költségtérítést a vezetők, a KIM ezer forinttal, az NFM pedig 50 ezer forinttal támogatta vezetőit. A Miniszterelnökség már 2011-ben beszüntette a bankszámlák finanszírozását, előtte Orbán Viktor, Semjén Zsolt és Varga Mihály kapott ezer-ezer forintos folyószámlaköltség-térítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik