Belföld

Árvízkorszak fenyegeti Európát?

A biztosító cégek elemzései szerint minden európai nagyvárosnak fel kell készülnie a lehetséges árvízre. A kalkulációt a klímakutatás alapján készítették.

Az Elba és a Duna áradásából eredő károkra vonatkozóan egy korábbi becslés majdnem dupla ekkora összeggel számolt, jegyezte meg a Reuters. A mostani kártérítési volumen azonban jóval nagyobb, mint ami az ugyancsak történelmi rekordokat döntő 2002-es árvíz idején járt a károsultaknak.

Tíz évvel ezelőtt 1,8 milliárd volt a végösszeg. A károk nagy része idén Németországban keletkezett, az ottani biztosítók közel 2,57 milliárd dollárt kénytelenek kifizetni ügyfeleiknek – írja a piacesprofit.hu

A lap értesülései szerint a Carbon Disclosure Project (CDP) és az Accenture cég azt tanácsolja minden nagyvárosnak, fel kell készülnie a várható áradásokra és konkrét akciótervet szükséges kidolgoznia árvíz esetére. A jelentés 22 európai várost vizsgált – például Amszterdamot, Berlint, Isztambult, Londont, Moszkvát, Párizst, Rómát, s nemcsak a vízügyeiket, hanem ÜHG-kibocsátásukat és általános klímastratégiájukat is számba vette.

Magyarországon közel 30 milliárdos károkat okozott a júniusban levonuló hatalmas árhullám. Tovább a teljes cikkhez!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik