Belföld

Orvosexodus: mást mond a kamara, mást a kormány

orvos (orvos)
orvos (orvos)

Jelentősen csökkent a külföldön munkát vállaló orvosok száma. Vagy nem.

Jelentősen csökkent a külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt kérő orvosok száma az előző év első félévéhez képest – közölte az egészségügyi államtitkárság. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal adatai alapján 2012 első félévében 542, 2013-ban június 30-ig 454 orvos kérvényezett hatósági bizonyítványt. Közülük idén 247, tavaly 342 orvos volt olyan, aki először fordult ez ügyben a hivatalhoz.

Az egészségügyi szakdolgozóknál ellentétes a tendencia, 2012 első felében 300, idén június végéig már 360 egészségügyi szakdolgozó kért külföldi munkavállaláshoz igazolást.

Az államtitkárság arra is kitért, hogy a migráció a 35 év alatti orvosok és a rezidensek körében csökkent jelentősen. “Ez minden valószínűség szerint a Markusovszky Lajos ösztöndíjprogramnak, a hiányszakmák után járó többletpénznek és a fokozatos bérkiegészítésnek köszönhető.”

A Magyar Orvosi Kamara elnöke ezzel szemben azt állítja, felmérésük szerint egyre nő a kivándorló szakorvosok és friss diplomások száma. Az egészségügyi dolgozók béremelése mellé kiszámíthatóságot is kellett volna biztosítania a kormányzatnak – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Éger István.

Az elnök szerint megbecsülendő és előrelépésnek számít, de nem elégséges az egészségügyi dolgozók béremelése, évi 400 milliárd forintra lenne szüksége az ágazatnak. A magyarországi GDP-nek olyan kis hányada, mindössze alig több mint 4 százaléka fordítható csak az egészségügyre, ami nem oldja meg az ágazati problémákat. Éger István szerint legalább 6 százalékos ráfordításra lenne szükség.

Az elnök halaszthatatlannak nevezte az orvosi életpályamodell bevezetését. A pénz mellé kiszámíthatóságot várnak a kormányzattól. Éger István kiemelte: a politikának változtatnia kell a szemléletén, és el kellene ismerni, hogy az ágazat stratégiai jelentőségű, a rangjának megfelelően kellene kezelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik