Belföld

Döntött a közgyűlés – Olcsóbb lesz az élet Hódmezővásárhelyen

számla és csekk (számla, csekk, sárgacsekk, )
számla és csekk (számla, csekk, sárgacsekk, )

Olcsóbb lesz az élet Hódmezővásárhelyen. A hétfői rendkívüli közgyűlésen döntés született a kéményseprés, a szennyvíz, és a hulladékszállítás díjának csökkentéséről is.

Napirend előtt dr. Végh Ibolya aljegyző kért szót, és ismertette az elmúlt hónap végén életbelépett önkormányzati adósság csökkentő akció hatásait. Vásárhely adósságának 70 %-át, több mint 15 milliárd 650 millió forintot vállalt át a magyar állam, így a megmaradó adósság alig éri el a 6,6 milliárdot. Lázár János államtitkár gratulált a városvezetésnek és Almási István polgármesternek, hogy ennyire hatékonyan tárgyalt a vásárhelyi adósságrendezésről.

Első és fő napirendi pontban a képviselők a helyi közszolgáltatási díjjakkal kapcsolatban hoztak díjcsökkenést eredményező döntéseket. A kéményseprés díja, mivel Vásárhely az eddigi minimum 2000 Ft-os tarifát veszi figyelembe, 1800 Ft alá fog csökkenni. Itt Lázár János elmondta a kormány tervezi a kéményseprési rendszer felülvizsgálatát, annak illetékességének pontosítását.

Az előterjesztést Ambrus Norbert irodavezető ismertette. Fekete Ferenc képviselő az után érdeklődött, van aki egész évre megfizette az éves díjat, náluk hogyan érvényesül a díjcsökkenés. Ambrus Norbert elmondta, a szolgáltatóval együttműködve megkeresik a kompenzálás lehetőségeit.

Ugyancsak csökken a szennyvíz szippantásának lakossági díja 2789 Ft-ra. Havranek Ferenc képviselő a 65 év felettiek és egyéb kedvezményekre jogosultak csökkenő díjfizetéseiről érdeklődött. Dr. Kovács Pál szakmai tanácsadó válaszában elmondta, a régebben megállapított kedvezmények továbbra is megmaradnak, azok nem felülírhatók, az új kedvezmények ezen felül értendőek. Dr. Havasi Katalin, Hegedűs Zoltán és dr. Kovács László képviselők üdvözölték a rezsicsökkentés ilyen mértékű megjelenését Vásárhelyen.

Harmadikként a képviselők a hulladékszállítás díjcsökkenéséről tárgyaltak, mely 19 %-kal lesz az eddigieknél kevesebb. Dr. Kovács Pál további változásokról is beszámolt. Döntöttek egy önkormányzati nonprofit köztisztasági kft létrehozásáról, melyre az életbe lépő új törvény miatt van szükség. A kft ügyvezetőjének dr. Kovács Pál személyét fogadták el, hiszen eddig is ő volt az A.S.A. igazgatósági tagja. A kft felügyelőbizottságában Kis Andrea, és Cseri Tamás képviselők, valamint Szél István kaptak feladatot.

Az új kft, már mint alvállalkozóval köt szerződést az A.S.A.-val. Egy készülő KEOP-os pályázat új lehetőségeket teremt Vásárhelynek, hulladékgazdálkodása átalakításában. A testület döntött ennek szükségességéről. A nyertes pályázat keretében majd lehetőség nyílik informatikai és eszközfejlesztésre, valamint a lakóövezetekbe új edényzetek kerülnének ki. Külön konténerbe lehetne helyezni a zöldhulladékot, valamint a szelektív szemetet, de a régi kukák is megmaradnának. Az edényeket chippel látnák el, mely észlelné a leürítést, így további díjcsökkenésre lehet számítani a szemétszállításban.

Lázár János felszólalásában kérte, az ügy volumenére tekintettel kezdődjék széles körű társadalmi egyeztetés. A képviselők lakossági fórumokon kérjék ki a lakosság véleményét, és ennek megfelelően módosítsák a pályázat struktúráját. Ugyanakkor javasolta, készüljön részletes kimutatás és összehasonlítás akár más városokkal, a mostani rezsicsökkentésről, mely kerüljön el az összes vásárhelyi háztartásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik