Belföld

A régi és az új trafikosok is tartanak az ellenőrzésektől

Trafik-(Hodmezovasarhely)(1)(960x640).jpg (trafik, )
Trafik-(Hodmezovasarhely)(1)(960x640).jpg (trafik, )

Holnap éjfélig lehet a régi dohányárusító helyeken cigarettát vásárolni. Ezt követően már csak a nemzeti trafikok árulhatnak dohányterméket. A rendelkezést megszegők akár fél milliárdos büntetésre is számíthatnak.

Július 16-áig, azaz kedd éjfélig kell értékesíteniük megmaradt cigikészleteiket a koncessziós jogot nem nyert dohányárusoknak. Azok, akik nem tartják be a rendelkezést, súlyos, ötmilliótól ötszázmillió forintig terjedő pénzbüntetésre számíthatnak.

Ugyanakkor nem csak a régi árusok, a nemzeti dohányboltosok is tartanak az ellenőrzésektől.

– Eddig háromszor vettem cigarettát nemzeti dohányboltban. Mindhárom alkalommal elkérték a személyimet, pedig idén töltöttem be a huszonkettőt. Nekem úgy tűnik, mindenhol nagyon óvatosak – mesélte el nekünk tapasztalatait egy vásárhelyi fiatalember.

Hasonló élményekről számolt be a szentesi Fehér András, akivel az egyik hódmezővásárhelyi dohányüzlet előtt találkoztunk. – Most nem, de tőlem is kérték már el a személyi igazolványomat. Tény, hogy fiatalabbnak tűnök a koromnál, de azért látszik rajtam, hogy nem vagyok már tini. Emellett az is furcsa volt, hogy szinte még nem is mondtam, mit kérek, már nekem is szegezte a kérdést. Nem tudom, milyen büntetéssel jár, ha 18 éven alulit szolgálnak ki, de tény, hogy láthatóan nagyon tartanak az ellenőrzésektől – meséli a 25 éves férfi.

– Túl nagy figyelem szegeződik most a trafikosokra. Érthető, hogy mindenki nagyon óvatos – mondja az egyik helyi dohánybolt, neve elhallgatását kérő eladója, hozzátéve, ő maga is elkéri személyazonosítóját annak, akinél a legkisebb gyanú is felmerül az életkorát illetően.

Korábban a vámhatóság és a fogyasztóvédelem is jelezte, komoly ellenőrzésekre számíthatnak a nemzeti dohányboltosok. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a vámhatósági engedélyeket, valamint a termékek adó- és zárjegyeit, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pedig, többek közt a fiatalkorúakra vonatkozó rendelkezések betartását, az árfeltüntetést és az üzletek külső arculatát vizsgálja majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik