Belföld
Ferencesek Alsóvároson (Ferencesek Alsóvároson)

A nándorfehérvári diadalra emlékeznek Szegeden

24.hu
24.hu

2013. 07. 15. 13:34

A reneszánsz kor zenéjét, táncait, harcművészetével ismerkedhetnek azok, akik szombaton ellátogatnak a szegedi Mátyás térre, a ferences kolostor szomszédságába, ahol immár hetedik alkalommal rendezik meg a Nándorfehérvári Emléknapokat.

A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi Ferences Rendház Alsóvárosi Kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János török fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy a sajnos nagyszámú nemzeti gyásznapjaink mellett a világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek.

1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így az Emléknapoknak helyszíne révén közvetlen kapcsolata is van a történelmi eseménnyel.

A programok sora pénteken délután a ferences kolostorban kezdődik, itt Kasza Péter történész Brodarics István váci és pécsi püspök a mohácsi csatáról szóló művének keletkezéséről tart előadást.

Szombaton délelőtt az ünneplők Szeged belvárosában, a Klauzál téren gyülekeznek, majd dobosoktól, zászlóforgatóktól és gólyalábasaktól kísérve az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonulnak.

A téren a látogatókat reneszánsz családi napja várja. Lesz szablyavívó és 15. századi haditorna-bemutató, történelmi táncegyüttesek – köztük a lengyel Serenissima Wratislavia – fellépése, emellett mesejáték, koncert, kézműves foglalkozás és vásár, gyermek lovagi torna, kard- és íjjáték várja a kicsiket és nagyokat. Az erős emberek versenyén az is kiderül ki lesz idén Szeged Kinizsije. A családi programok sorát este a sötétedés után pedig tűzijáték helyett a Flame Flowers tűzzsonglőr csapat műsora zárja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.