Belföld

Lázár: Bátorságra van szükség

Vásárhely az elmúlt 23 esztendőben a rendelkezésre álló esélyt meg tudta ragadni és sikeres várossá tudott válni. Ehhez a város lakosainak szüksége volt egy  karizmatikus polgármesterre, a város fiára, aki megmutatta a lehetőséget - mondta Lázár János államtitkár, országgyűlési képviselő vasárnap Hódmezővásárhelyen, elődjének, dr. Rapcsák András születésének 70. évfordulóján tartott megemlékezésen.

A város polgárai világos különbséget tudtak tenni a kommunista diktatúra és demokratikus átmenet nyújtotta lehetőségek között. Ennek a lehetőségnek volt a letéteményese dr. Rapcsák András, aki kompromisszumok nélkül mindvégig megtartotta városának és saját eszményképének az antikommunizmust. Erre nemcsak szembenállása, de bátorsága révén kerülhetett sor. A mai utódoknak, politikusoknak és városépítőknek szem előtt tartandó, a politikához elsősorban bátorságra van szükség. Ez az ami hiányzik Európából, sok mai politikusból, és ez az ami Rapcsák András hagyatéka lehet a kor számára – mondta emlékező beszédében Lázár János.

Kövér László, az országgyűlés elnökének, emlékező beszédében a néhai politikus harcosságáról, tántoríthatatlan céljairól beszélt. Emlékezett azokról az országos és helyi politikusokról, akik az egykori politikai élet széles palettáján összefogva törekedtek megbuktatására, siker nélkül. Kiemelte, országos, és helyi sikereit, a kereszténydemokrácia értékeinek megtartásáért vívott küzdelmét, még akkor is amikor pártja csaknem elveszett a hatalmi harcokban. Örökét kötelező továbbvinni, a város a fejlődés útjára állt, a megkezdett út adott, és egy politikai életpálya akkor teljes, ha folytatható, az övé pedig ilyen volt.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes Rapcsák András személyiségéről is beszélt. Elmondta vasakaratú ember volt, ebben hasonlított Szent Istvánra, Szent Lászlóra, Mátyás királyra. Számtalanszor szólalt fel a parlamentben, kezdeményezett beszélgetéseket, de városának kérdései mindig előkerültek . Amikor átvette a polgármesterséget, akkor pedig minden összeomolni látszott az országban,mégis páratlan városfejlesztésbe kezdett, indított el sikeresen – pedig még akkor nem voltak uniós források – emlékeztetett Semjén Zsolt. Kiemelte, ő volt az első a Magyar Országgyűlésben, aki szót emelt a határainkon túl élő magyarok állampolgárrá válásának érdekében, mert méltatlannak tartotta, hogy ugyanazt a bürokratikus utat kell egy erdélyi magyarnak bejárni, mint egy bárhonnan érkezőnek, ahhoz hogy magyar állampolgárrá váljon.

Semjén Zsolt végül megköszönte Rapcsák András erőfeszítéseit a kereszténydemokrácia helyes mederben tartásához tett erőfeszítéseit. Végül a szoborhoz fordulva jelentette a néhai politikus szellemiségének és szellemének, a jobbközép egyben van, kétharmaduk van, a KDNP a szövetség része és befolyásosabb mint valaha.

A délután 14 órakor kezdődött megemlékezésen családtagokon, barátokon és volt harcostársakon kívül egykori és jelenlegi országgyűlési képviselők is megjelentek. Így Rapcsák András szobránál tisztelegtek többek között Latorcai János, Mágori Józsefné, Pálffy István, Farkas Sándor, Jakab István, Rétvári Bence, Bodó Imre, Szabó Lajos és Kispál Ferenc.

A BFMK-ban filmvetítéssel, a Kincses-temetőben Rapcsák András sírhelyének megkoszorúzásával emlékeztek a néhai politikusra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik