Belföld
betléri andrássy-kastély (betlér, andrássy-kastély)

Adatbázis készülhet a hazai kastélyokról és kúriákról

24.hu
24.hu

2013. 07. 14. 18:45

A vonzerővel rendelkező, de még kevésbé ismert védett kastélyok és kúriák adatbázisának létrehozását szorgalmazza a településvédők szövetsége.

Cservenyák Katalin, a találkozót rendező Nyíregyházi Városvédő Egyesület sajtóreferense elmondta: a résztvevők 17 pontból álló ajánláscsomagot fogadtak el az épített és természeti környezet megóvásának további erősítésére.
A műemlék kastélyok és kúriák pontos felmérése mellett javasolják, hogy a helyi védelem alatt álló épületek értékmentése a jövőben egységesen kidolgozott jogszabályok alapján történjen a településeken.

Ajánlják a törvényhozásnak a falusi turizmus és csereüdültetés ösztönzését is, amelyet a településvédők szerint adó- és pénzügyi terhek csökkentésével lehetne elérni.

A város- és faluvédők a jövőben ösztönzik az elnéptelenedő, kis lélekszámú falvakba költöző és ott régi parasztházakat eredeti állapotukban felújító magánemberek tevékenységét is. Nyíregyházán hozott határozatuk alapján kézikönyv összeállításával segítik elő az épületfelújításokat, a szóba jöhető települések népszerűsítését, segítik az ott található népi tárgyak bemutatását és a fiatal szakmunkások felújítási önkéntes munkavégzését.

A településvédők szövetsége és tagszervezetei lépéseket kívánnak tenni a magántulajdonban lévő, kulturális örökségi értéket hordozó emlékek megjelölésére, megfelelő védelmére és megismerhetőségére is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.