Belföld

Rabszolgaként dolgoztak a hentesek Németországban

Az ötven Csongrád megyei hentes a ledolgozott időszakért hatvanmillió forintot várt, de végül nem fizették ki őket, így sok családot a totális anyagi csőd fenyeget.

Súlyos átverés áldozata lett több mint ötven Csongrád megyei hentes, aki a baden-württembergi Pforzheimban, Németország egyik legnagyobb húsfeldolgozó üzemében, a Müller Fleisch GmbH-nál dolgozott. Egy magyar munkaerő-kölcsönző cég közvetítette ki őket úgy, hogy tízeurós órabért és étkezést ígért.

Az embertelen körülményekre jellemző volt, hogy nyolc munkás lakott például egy kétszobás, egyzuhanyzós lakásban, amiért személyenként nyolc és fél eurót kellett fizetni. A húsüzemmel a német tulajdonú dél-magyarországi munkaerő-kölcsönző, a Gante és Pairan Consult Kft. szerződött három hónapra, a munkások pedig valamennyien a Makó melletti Magyarcsanádon bejegyzett Symplex-Pro Kft. szerződött dolgozói voltak.

„Tehát összejött 9200 óra, amit nekünk, a cégnek nem fizetnek ki, azt mondták darabszámra akarják visszaszámolni, jóváhagytak egy tizenhárommillió forintos számlát, amit július másodikáig át kellett volna utalni, de ezt sem utalták, tehát nincs pénzünk kifizetni az embereket, nem tudjuk kifizetni az embereket belőle” – közölte az ATV-vel Takács Mihály, a Symplex-Pro Kft. ügyvezetője.

A Symplex-Pro Kft-t és a károsult henteseket képviselő ügyvéd elmondta, hogy büntető feljelentést tesznek különösen nagy értékű csalás bűntette miatt, és Németországban az illetékes hatóságokhoz fordulnak, hogy megvizsgálják, milyen felelőssége van az ügyben a magyarországi munkaerő-kölcsönző cég tulajdonosainak. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik