Belföld

Összeomolhat a háziorvosi ellátás?

Évente százmilliárd kellene a rendszerbe, hogy hosszútávon fenntartható legyen a háziorvosi rendszer az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége szerint.

A háziorvosok egyharmada jelenleg is a nyugdíjkorhatár felett dolgozik, másik egyharmaduk annak közelében, hiányzik a közép korosztály, az utánpótlás, a pálya pedig egyre kevésbé vonzó a fiatalok számára – mondta el a Szeged24-nek az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) Csongrád megyei képviselője. A szövetség kimutatásai szerint ráadásul a legtöbb idős orvos az országban többek közt Csongrád megyében dolgozik.

A jelenlegi szabályozás szerint jöhetnének ugyan kórházi orvosok is a rendszerbe, azonban a praxisok alulfinanszírozottsága miatt ez nem valósul meg, – vázolta a gondok egyik lényegét Dr. Frányó Ildikó.

A Bordányban praktizáló doktornő szerint gyors finanszírozási beavatkozásra lenne szükség, többek közt egzisztenciális alapot, megélhetést biztosító praxisfinanszírozásra, hogy a háziorvosi szakma elfogadható, választható életpályamodellt teremtsen a fiatalok számára is. A szövetség képviselője szerint az is félő, hogy a közszférában végrehajtott béremelés a nővéreket is a kórházi osztályok felé tereli a háziorvosi praxisokból.

Miután a szabályozás szerint a háziorvosoknak kötelező legalább egy szakképzett  asszisztenst foglalkoztatniuk, átlagos nagyságú praxisok esetében is lehetetlen versenyképes béreket, a rezsit, a szakmai anyagok, a továbbképzések és a vállalkozás fenntartásához szükséges egyéb költségeket kigazdálkodni a jelenlegi finanszírozási helyzetben. Minőségbiztosítási okokból és a helyettesítés megoldása miatt 2 asszisztens lenne indokolt praxisonként. A kis létszámú praxisok gyakorlatilag életképtelenné válhatnak.

Ha mindezen problémákra nem születik megnyugtató megoldás, akkor az alapellátás helyzetének fokozatos romlásával, vagy akár az összeomlásával is számolni lehet – mondta Dr. Frányó Ildikó.

Bordányban, ahol a doktornő is dolgozik, egy olyan kisebb háziorvosi praxisban, ahol  alig több, mint  1200 fő a praxisba bejelentkezettek száma, sok az idős beteg és a lakosság kb. 1/3-a tanyán él. A háziorvos munkája igen változatos; az egyik legfontosabb feladata a gyógyítás mellett a betegségek megelőzése, a prevenció, a népegészségügyi programok lebonyolításában aktív részvétel, a betegoktatás,  a folyamatos egészségügyi ellátás biztosítása az ügyeletek révén. Nem ritkán a betegek szociális ügyeinek intézéséhez nyújtanak segítséget.

Bár előjegyzéssel dolgozunk, ha jön egy azonnali, akut ellátást igénylő beteg, vagy egy sürgős  hívás, az előjegyzési időpontok későbbre tolódnak – mondta a doktornő.

A jelenlegi alapellátási rendszer az orvosok számának csökkenésével, – egyrészt koruk, másrészt egészségi állapotuk miatt –  nem tartható fenn. Nincs Magyarországon más ismert, kidolgozott alapellátási modell, emiatt a rendszer fiatalítása szükségszerű. Több, mint 200 betöltetlen praxis, ebből több, mint 130 tartósan betöltetlen praxis található az országban. Ezek területi megoszlása változó. Az észak-keleti régióban a legsúlyosabb a helyzet. Ezen a területen 2–3  praxist kényszerül ellátni egy háziorvos az orvoshiány miatt – mondta a doktornő.

A FAKOOSZ országos elnöke, Selmeczi Kamill azt nyilatkozta: duplájára kellene emelni a finanszírozást, évente százmilliárd forint kellene a rendszerbe ahhoz, hogy öt év múlva legyenek harminc év körüli háziorvosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik