Belföld

Kerüljük el a leégést!

Bőrünk minden napozás emlékét megőrzi, melyek az évek során összeadódnak.

Az első sokszor hangoztatott szabály, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüljük a napot, mert annak hatása bőrünkre ilyenkor a legkárosabb.

Legyünk a napozáskor különösen óvatosak, ha fehér a bőrünk, vagy túl sok anyajegy van rajta, vagy a családunkban fordult elő bőrrák.

Ha valamilyen gyógyszert szedünk, ellenőrizzük, hogy nem okoz-e fényérzékenységet.

A fényvédő krémeket, tejet, sprayt mindig a bőrünknek megfelelően válasszuk ki. A fehér bőrűeknek és a kisgyerekeknek az UVA- és az UVB-sugárzást egyaránt eredményesen kiszűrő, magas faktorszámú készítmény ajánlott.

Jó, ha tudjuk, hogy a vízfelszínről csaknem száz százalékosan, míg a homokról vagy a sziklafalról 25 százalékosan verődik vissza a fény. Ezért az félárnyékos helyeken is védekezzünk a nap káros sugarai ellen.

Bár sokan úgy gondolják a kánikulai napsütésben a fehér ruha a legcélszerűbb öltözék, az orvosok kimutatták a fehér sokkal jobban átengedi az UV-sugrárzást, mint a színes. Jobb tehát nyáron inkább tarka ruhába öltözni, amely elnyeli a káros sugarakat.

Ha napozunk gondosan ügyeljünk arra, hogy fokozatosan edződjön bőrünk a a napsütéshez, ne hirtelen nagy dózisban kapja azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik