Belföld

Klasszikus mozdony pöfög a Győr-Siófok fürdősvonat élén

A Balatonhoz igyekvő utasokat a „Púpos” becenévre keresztelt mozdony szállítja, az északi partra pedig visszatért egy régi kor képviselője, a „Nohab” lokomotív. Ön kipróbálta már a fürdős vonatot?

Idén nyáron a Nohabon kívül az utasok egy másik kedvelt dízelmozdonnyal is találkozhatnak utazásaik során. Az eredetileg tolatási feladatokat ellátó 408-as sorozatú mozdony, ismertebb nevén Púpos, 4 év kihagyás után – a vasútbarátok nagy örömére – ismét szerepet vállal a személyszállításban: a nyári menetrend idején naponta két vonatot továbbít Győr–Komárom–Kisbér–Székesfehérvár viszonylaton.

A Győr-Siófok viszonylaton közlekedő vonatpárról már korábban is olvashattak a Győr24-en. A járat nem csak azért vált népszerűvé az utasok és a vasútrajongók körében, mert közvetlen kapcsolatot biztosít a Balatonhoz, hanem mert egy régi klasszikus mozdony továbbítja a szerelvényt.

A mozdony becenevét a géptér fölé púpként magasodó vezetőfülke miatt kapta. Története az 1950-60-as évekre nyúlik vissza, amikor a gőzvontatás egyik alternatívájaként szükség lett a dízelmozdonyokra. A dízelesítési program keretében 1963-ban két prototípus készült, majd 1966-tól indult el a mozdony sorozatgyártása. 1970-ig bezárólag összesen 80 jármű készült el, melyek közül néhány széles nyomtávú változatban is legyártásra került. Ez utóbbiak a záhonyi térségben teljesítettek szolgálatot.

Az igen jó konstrukcióval (dízel villamos erőátvitel és gőzfűtési kazán) rendelkező, saját korában világszínvonalúnak számító mozdony a 70-es és a 80-as években a Dunántúlon mindennapos látvány volt a vonatok élén, azonban a villamos vontatás előtérbe kerülésével és a szállítási igények csökkenésével a Púpos alkalmazási területe nagymértékben beszűkült.

Napjainkban már csak hat darab 408-as sorozatú jármű dolgozik napi rendszerességgel. A Záhonyban üzemelő négy mozdonyból a 113-as pályaszámú az egyetlen, mely a jármű eredeti, zöld-krém csíkozású festését viseli magán. A másik három mozdony az elmúlt években korszerűsítésen esett át és új számozást is kapott. E járművek elsősorban tartalék, tolató és helyi tehervonati szolgálatot teljesítenek, de alkalmanként a vasúti segélynyújtó szerelvény készenléti mozdonyaként is beosztják azokat.

A két, Hatvanban állomásozó mozdony közül idén a 235-ös pályaszámú kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy a nyári menetrend idején naponta továbbítson vonatokat Győr–Komárom–Kisbér–Székesfehérvár viszonylaton. A fürdős vonatként is ismert járatot a Púpos Székesfehérvárig továbbítja, majd ott villamos mozdony váltja helyét, s viszi tovább a fürdőzni vágyókat Siófok állomásra.

Nem ez az első eset, hogy Púpos teljesít szolgálatot ezen az útvonalon: 2009 nyarán is találkozhattunk e mozdonytípussal, mely akkoriban hétvégenként továbbított személyvonatokat. Idén a 408-as sorozatú járművet személyvonatok élén 2013. augusztus 25-ig, a nyári menetrendi időszakban láthatják az érdeklődők.

Újra találkozhatnak az utasok a világ egyik legszebb dízelmozdonyának tartott Nohabbal a Balaton északi partján, a menetrend szerint közlekedő vonatokban. Az első legendás, svéd gép éppen 50 éve, 1963-ban állt forgalomba Magyarországon, a jelenlegi közlekedtetésének a különlegessége, hogy menetrend szerinti forgalomban már csaknem tizenhárom éve nem teljesít szolgálatot.

A nyolcvanas, kilencvenes években az észak-balatoni vonal volt a Nohabok fő közlekedési területe, és idén nyáron újra, hét hétvégén át találkozhatnak vele az utasok. A mozdony jelenléte örömet okoz a lelkes vasútbarátoknak, a retró életérzést kedvelőknek, azoknak, akiknek régebbről emlékek fűződnek hozzá, és azoknak is, akik csak most ismerik meg ezt a tiszteletreméltó különlegességet.

A fél évszázados mozdony szombatonként és vasárnaponként fog közlekedni a Budapest–Balatonfüred–Tapolca útvonalon, egy-egy TEKERGŐ nevű vonatban, amelyben nagy befogadóképességű, kerékpárszállító kocsik is járnak. A jubileumi vonatok a Déli pályaudvarról szombatonként 11:30-kor, vissza Tapolcáról 16:56-kor; vasárnaponként a Déli pályaudvarról 7:30-kor, Tapolcáról pedig a 12:56-kor indulnak, egészen augusztus 25-éig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik