Belföld

Klasszikus mozdony pöfög a Győr-Siófok fürdősvonat élén

24.hu
24.hu

2013. 07. 12. 10:20

A Balatonhoz igyekvő utasokat a „Púpos” becenévre keresztelt mozdony szállítja, az északi partra pedig visszatért egy régi kor képviselője, a „Nohab” lokomotív. Ön kipróbálta már a fürdős vonatot?

Idén nyáron a Nohabon kívül az utasok egy másik kedvelt dízelmozdonnyal is találkozhatnak utazásaik során. Az eredetileg tolatási feladatokat ellátó 408-as sorozatú mozdony, ismertebb nevén Púpos, 4 év kihagyás után – a vasútbarátok nagy örömére – ismét szerepet vállal a személyszállításban: a nyári menetrend idején naponta két vonatot továbbít Győr–Komárom–Kisbér–Székesfehérvár viszonylaton.

A Győr-Siófok viszonylaton közlekedő vonatpárról már korábban is olvashattak a Győr24-en. A járat nem csak azért vált népszerűvé az utasok és a vasútrajongók körében, mert közvetlen kapcsolatot biztosít a Balatonhoz, hanem mert egy régi klasszikus mozdony továbbítja a szerelvényt.

A mozdony becenevét a géptér fölé púpként magasodó vezetőfülke miatt kapta. Története az 1950-60-as évekre nyúlik vissza, amikor a gőzvontatás egyik alternatívájaként szükség lett a dízelmozdonyokra. A dízelesítési program keretében 1963-ban két prototípus készült, majd 1966-tól indult el a mozdony sorozatgyártása. 1970-ig bezárólag összesen 80 jármű készült el, melyek közül néhány széles nyomtávú változatban is legyártásra került. Ez utóbbiak a záhonyi térségben teljesítettek szolgálatot.

Az igen jó konstrukcióval (dízel villamos erőátvitel és gőzfűtési kazán) rendelkező, saját korában világszínvonalúnak számító mozdony a 70-es és a 80-as években a Dunántúlon mindennapos látvány volt a vonatok élén, azonban a villamos vontatás előtérbe kerülésével és a szállítási igények csökkenésével a Púpos alkalmazási területe nagymértékben beszűkült.

Napjainkban már csak hat darab 408-as sorozatú jármű dolgozik napi rendszerességgel. A Záhonyban üzemelő négy mozdonyból a 113-as pályaszámú az egyetlen, mely a jármű eredeti, zöld-krém csíkozású festését viseli magán. A másik három mozdony az elmúlt években korszerűsítésen esett át és új számozást is kapott. E járművek elsősorban tartalék, tolató és helyi tehervonati szolgálatot teljesítenek, de alkalmanként a vasúti segélynyújtó szerelvény készenléti mozdonyaként is beosztják azokat.

A két, Hatvanban állomásozó mozdony közül idén a 235-ös pályaszámú kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy a nyári menetrend idején naponta továbbítson vonatokat Győr–Komárom–Kisbér–Székesfehérvár viszonylaton. A fürdős vonatként is ismert járatot a Púpos Székesfehérvárig továbbítja, majd ott villamos mozdony váltja helyét, s viszi tovább a fürdőzni vágyókat Siófok állomásra.

Nem ez az első eset, hogy Púpos teljesít szolgálatot ezen az útvonalon: 2009 nyarán is találkozhattunk e mozdonytípussal, mely akkoriban hétvégenként továbbított személyvonatokat. Idén a 408-as sorozatú járművet személyvonatok élén 2013. augusztus 25-ig, a nyári menetrendi időszakban láthatják az érdeklődők.

nohab (nohab)

Újra találkozhatnak az utasok a világ egyik legszebb dízelmozdonyának tartott Nohabbal a Balaton északi partján, a menetrend szerint közlekedő vonatokban. Az első legendás, svéd gép éppen 50 éve, 1963-ban állt forgalomba Magyarországon, a jelenlegi közlekedtetésének a különlegessége, hogy menetrend szerinti forgalomban már csaknem tizenhárom éve nem teljesít szolgálatot.

A nyolcvanas, kilencvenes években az észak-balatoni vonal volt a Nohabok fő közlekedési területe, és idén nyáron újra, hét hétvégén át találkozhatnak vele az utasok. A mozdony jelenléte örömet okoz a lelkes vasútbarátoknak, a retró életérzést kedvelőknek, azoknak, akiknek régebbről emlékek fűződnek hozzá, és azoknak is, akik csak most ismerik meg ezt a tiszteletreméltó különlegességet.

A fél évszázados mozdony szombatonként és vasárnaponként fog közlekedni a Budapest–Balatonfüred–Tapolca útvonalon, egy-egy TEKERGŐ nevű vonatban, amelyben nagy befogadóképességű, kerékpárszállító kocsik is járnak. A jubileumi vonatok a Déli pályaudvarról szombatonként 11:30-kor, vissza Tapolcáról 16:56-kor; vasárnaponként a Déli pályaudvarról 7:30-kor, Tapolcáról pedig a 12:56-kor indulnak, egészen augusztus 25-éig.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.