Belföld

Nem lesz 100 éves a Szőke Tisza

A Szőke Tisza gőzös „csontváza” sem éli már meg aszázéves születésnapját, a nyár végére végleg eltűnik. Jövő héten emelik ki a vízből az elsüllyedt roncsot, és elkezdik feldarabolni.

Tavaly szeptember 26-án kezdődött meg a Tápéi jachtkikötőben veszteglő Szőke Tisza bontása. A SzegedMa októberben megírta, hogy az eredetileg tervezettnél jóval tovább tart a hajóroncs bontása. Dán Zsolt, a FERRO TOTÁL Kft. tulajdonosa akkor azt nyilatkozta portálunknak, hogy a gőzgépet egyben kell kiemelniük a hajótestből, mivel a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a gőzös egyes részeit védettnek nyilvánította. Le is álltak a munkálatok novemberben, akkor az állam egy hónapnyi haladékot kért, hogy élve elővásárlási jogával, megvegye a gőzöst – írja a SzegedMa.

A VTV Szegednek Dán Zsolt azt nyilatkozta, a minisztérium levelében 1-2 hetet kért, ám idén márciusig nem kaptak érdemben választ. A tulajdonos elmondta, a gőzgép iránt már most érdeklődik egy holland és egy osztrák cég is, de a gőzgépen kívül a kormánylapátot, a régi ólomüveg ajtókat és a csörlőket is egészben fogják kiemelni a hajóból, ezeket egy raktárban fogják őrizni, amíg az állam dönt sorsukról. A hajótest többi részét pedig másfél méteres darabokra vágják. A munkálatok a jövő héten kezdődnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik