Belföld

Narancsszínű a riasztás – viharos szél, jégeső

jégeső (jégeső)
jégeső (jégeső)

Másodfokú riasztást adott ki a heves zivatarok miatt Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye több térségére csütörtök délben az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ezeken a területeken rövid időn belül várhatók olyan heves zivatarok, amelyeket viharos erősségű szél, jégeső kísérhet. Ezzel együtt az ország keleti felének nagy részén, valamint Baranya és Somogy megye több térségében elsőfokú riasztás érvényes a heves zivatarok és felhőszakadás miatt. A csütörtök éjfélig szóló figyelmeztetés szerint a nap folyamán az ország 14 megyéjében és a fővárosban is számítani lehet heves zivatarokra, felhőszakadásra. Rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Felhőszakadás lehetősége miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében narancssárga, vagyis másodfokú riasztás érvényes, míg a heves zivatarok miatt szintén e három megyében, valamint Hajdú-Biharban másodfokú a figyelmeztetés. Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Vas és Zala megyében, továbbá a főváros területén mind a várható heves zivatarok, mind a felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Szöveges figyelmeztetésében az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írta: a délutáni óráktól egyre inkább a Dunától keletre és kisebb területen délnyugaton várható zivatarok előfordulása, viharos szél és intenzív csapadék kíséretében. Főként az ország északkeleti harmadában, illetve kisebb valószínűséggel délnyugaton a délutáni, esti órákban néhol heves zivatar alakulhat ki, amelyet 30 milliméternél több csapadék, óránként 90 kilométeresnél erősebb széllökések kísérhetnek, s nagyméretű – két centiméternél nagyobb – jégdarabok is hullhatnak.

Zivatarokra legtovább –- előreláthatólag az éjjeli, esetleg péntek kora hajnali órákig – az ország északkeleti harmadában lehet számítani. Péntek délután és este északkeleten alakulhat ki néhol zivatar, szélerősödés és intenzív csapadék kíséretében – írta a meteorológiai szolgálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik