Belföld

Mérhetetlenül népszerű Gyurcsány pártja

dk (dk)
dk (dk)

A Nézőpont Intézet szerint a Demokratikus Koalíció (DK) jelentősége egyre csökken, a választók 0,4 százaléka támogatja.

A választásra jogosultak 32 százaléka tartozik a kormánypártok, 21 százaléka az összefogásra kész baloldali pártok, 11 százaléka pedig a Jobbik táborába. A Nézőpont Intézet jelezte, a körvonalazódó baloldali összefogás kedvező hatása egyelőre nem mutatkozik sem az MSZP, sem az Együtt–PM támogatottságában, előbbi szimpátiaindexe 11, utóbbié 10 százalékos.

A Bajnai Gordon vezette Együtt–PM támogatottsága az utóbbi időben stabilizálódni látszik, ami potenciális szövetségesével szemben is javíthatja pozícióját a választási együttműködésről szóló alkufolyamatban – állapították meg a kutatók, akik szerint a Demokratikus Koalíciót „már annyian sem támogatják, hogy a kerekítés szabályai szerint a választásra jogosultak körében egyszázalékosként bemutatható legyen”. Ezer megkérdezettből négyen vallották magukat a DK hívének.


Fotó: Neményi Márton

Az elemzés szerint az LMP jelenlegi 4 százalékával nem jutna be a parlamentbe, de ezen az ősszel visszaálló frakció sokat segíthet. A Jobbiknak nem kell aggódnia a bejutás miatt, de 11 százalékos népszerűsége azt jelzi, hogy a földtörvény körüli vitát nem sikerült szavazatokra váltania. A Nézőpont Intézet szerint a kormányzó Fidesz–KDNP népszerűsége is alapvetően változatlan, csak hibahatáron belül mozog több mint két éve. Jelenleg minden harmadik válaszoló Fidesz-szimpatizáns.

A felnőtt magyar lakosság 62 százaléka venne részt egy most vasárnap tartandó választáson. A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 8 százaléka biztosan nem szavazna, 13,6 százalékuk bizonytalan, 8 százalékuk a „kormányváltó bizonytalan” kategóriába sorolta magát. Az intézet a felmérést a Heti Válasz megbízásából készítette, július 1–4. között. Ezer embert kérdeztek meg nem és kor szerint régiónként, településtípus és iskolai végzettség szerint pedig országosan reprezentatív mintán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik