Belföld

Hárommilliárdból születnek új munkahelyek

huszezer-forint(960x640)(3).jpg (forint, pénz, húszezer)
huszezer-forint(960x640)(3).jpg (forint, pénz, húszezer)

Újabb hárommilliárd forint támogatást nyújt a Nemzetgazdasági Minisztérium a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásaira.

A Macher Gépészeti és Elektronikai Kft. munkahely-teremtési támogatási szerződésének tegnapi aláírásakor Czomba Sándor elmondta: az idén 10 milliárd forintot ítéltek oda a kkv-knak, miközben 22 milliárd forintnyi igény érkezett. Ezért a minisztérium további hárommilliárd forint támogatás odaítéléséről döntött. A nyertes pályázók listája szerdától érhető el a minisztérium honlapján – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben évről évre megduplázódtak a munkahelyteremtésre adott források: 2010-ben kétmilliárd, 2011-ben ötmilliárd, míg tavaly már tízmilliárd forint jutott a kkv-knak.

Czomba Sándor hangsúlyozta, hogy az idei 13 milliárd forint támogatással összesen 6500 új munkahely jön létre. Ezeket a nyertes pályázóknak két évig fenn kell tartaniuk, a beszerzett gépeket pedig 3 évig működtetniük kell. Megjegyezte: a legtöbb sikeres pályázat Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett.

Cser-Palkovics András polgármester a szerződés aláírásakor kiemelte: olyan magyar tulajdonú cég kapott jelentős támogatást, amely magas minőségben, a világ legnagyobb vállalatainak szállít. A kormányzati támogatás pedig biztosítja a cég fejlődését, stabil jövőjét – tette hozzá.

A Macher Kft. a repülő- és védelmi ipari beszállítóvá válást elősegítő technológiafejlesztéshez nyert 12,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A vállalat a pályázat segítségével a 75 fős foglalkoztatotti létszámát 9-cel emeli.

A házigazda Macher Kft. ügyvezetője röviden ismertette a cég történetét. 23 év alatt egy családi vállalkozásból nőtte ki magát a cég, amely ma már egy 2000 négyzetméteres csarnokban termel, 50 %-ban exportra, és a bérmunka helyett magas hozzáadott értéket képviselő munkafeladatokat látnak el. Macher Endréné a siker titkaként a megtermelt értékek visszaforgatását, valamint a minőségi munkát és a családi összefogást emelte ki, és a támogatást nyújtók mellett dolgozóiknak is köszönetet mondott.

Buday Attila, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója tájékoztatása szerint az idén Fejér megyében 49 cég nyújtott be munkahelyteremtő támogatásra kérelmet, közülük 16 vállalkozás kapott mintegy 197 millió forintot. Ebből 122 új munkahely jön létre, 435 már meglévő munkahely megőrzése mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik