Belföld

Gaz a temetőkben – az egyház válaszol

A vásárhelyi önkormányzat évente jelentős összeggel támogatja temetők karbantartását, tudtuk meg pár hete. Megkérdeztük a fenntartó egyházakat, ők ezt máshogy látják.

A gaz, a nagy fű, időnként a sok szemét felháborítja a szeretteikhez kilátogatókat. Göbl Vilmos Hódmezővásárhely sajtóreferense akkor elmondta, a lakossági elégedetlenségre tekintettel az önkormányzat minden évben elvégzi az elmaradt munkálatokat és kitakarítja a temetőket.

A tavalyi évben a Kincses temetőből 4, az Evangélikus és a Görögkeleti temetőkből 6-8, az Unitáriusból 2 konténernyi hulladékot gyűjtöttünk össze, míg a Katolikus temetőből – méretéből adódóan – közel 250-300 m3 zöld és egyéb hulladékot szállítottunk el. Míg például a katolikus temetőben az egyház év közben, több alkalommal saját maga is gondoskodik a zöldfelületek karbantartásáról és a keletkező hulladék elszállításáról, addig például az Arany temetőben csak a város végez karbantartási munkálatokat, az érintett református egyházkerületek nem. Az önkormányzat a tavalyi évben közel 7 millió forint összegben nyújtott segítséget a temetők karbantartásával a fenntartó egyházaknak.” – mondta el Göbl Vilmos.

Megkerestük az érintett egyházakat. A Kincses temető fenntartójának képviselője Nagy Zoltán a Susáni Református Egyházközség lelkipásztora telefonon nyilatkozott és elmondta, temetőikben valóban 3 illetve 2 munkás látja el a karbantartási, területrendezési feladatokat, de a vásárhelyi önkormányzattól semmiféle segítséget nem kapnak. Az említett takarítást az önkormányzat saját parcelláiban végzi csak el – mondta Nagy Zoltán.

A katolikus temető fenntartójának nevében Korsós Attila temetőgondnok válaszolt. Véleményük szerint a legnagyobb gondot az “ipari mennyiségű viráglopás” okozza a temetőkben, a szemetesekben pedig gyakran helyeznek el kisállat-tetemeket, háztartási hulladékot, urnát. A gaz-kérdéshez hozzáfűzte : a fenntartónak a közcélú területek, közlekedési utak és a sírok közötti rész karbantartása a feladata.

A temetőben 3 fő, 2 sírásó és 1 kertész dolgozik, így a kapacitás véges. A temetőgondnok tetemes állami támogatásról nem tud, de az önkormányzati segítséget elismerik. Tapasztalják, hogy egyre nő az elhanyagolt sírok száma is. Korsós Attila úgy véli a nyugat-európai temetői állapotok, hazai környezetben nem valósíthatók meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik