Belföld

Hárem alakul a Városligetben

zsiráf (zsiráf, )
zsiráf (zsiráf, )

Három nővel él majd együtt a Fővárosi Állatkert új lakója.

Új zsiráf érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A fiatal hímet szaporítási céllal, az európai állatkerti tenyészprogram keretében szerezték be, s egy egész hárem várja Budapesten – írja közleményében a park.

A négyéves, Akin nevű állat a hollandiai Amersfoortból költözött Magyarországra. A mintegy négy méter magas jószág egy háromtengelyes, kifejezetten zsiráfok számára kifejlesztett utánfutóval utazott.

Ankin egyelőre egy elkülönített istállóban ismerkedik új otthonával, így a közönség még nem láthatja. Az összeszoktatás után három kifejlett zsiráfhölggyel – Ingriddel, Santanával és Sandrával – él majd együtt.

Zsiráfok Budapesten

A Fővárosi Állat- és Növénykertbe 1868-ban érkezett az első zsiráf Erzsébet királyné közbenjárására, Ferenc József ajándékaként. A zsiráfok tartása azonban az első száz évben nem volt folyamatos, hol a gazdasági helyzet alakulása, hol a háborúk miatt maradt zsiráf nélkül az Állatkert. A második világháború után – melynek során az összes akkor itt élő zsiráf elpusztult – először 1965-ben érkeztek ilyen állatok Budapestre. Azóta viszont folyamatosan vannak zsiráfok a városligeti intézményben. Az évek során összesen huszonnyolc zsiráfborjú született a magyar főváros állatkertjében. A jelenlegi zsiráfok – a most érkezett Akinnal együtt összesen hatan vannak – mindannyian Rothschild-zsiráfok (Giraffa camelopardalis rothschildi). Ez az alfaj eredetileg Ugandában, Kenyában, illetve Dél-Szudánban őshonos és épp az elterjedése miatt Uganda zsiráfnak is szokták nevezni. A Rothschild nevet a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) tiszteletére kapták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik