Belföld

Fröccs és Legendák Győrben a hétvégén

Egyszerre két kulturális sokadalomnak ad otthont jövő péntektől vasárnapig Győr belvárosa: ekkor rendezik meg ugyanis - immáron kilencedik alkalommal - a Győri Fröccsnapokat és a hagyományteremtőnek szánt Győri Legendák Napját.

“Ugyanúgy fontos a számunkra az olyan hagyományok, mint a fröccsnapok továbbvitele, ahogy az is, hogy felelevenítsük, a győriekhez és az ide látogató turistákhoz is közelebb vigyük a város legendáit, emlékeit” – mondta a szerdai beharangozó sajtótájékoztatón Fekete Dávid alpolgármester.

Az kérdésére azt közölte: a győriek mellett elsősorban belföldről érkező vendégekre számítanak, így idegen nyelveken nem szerveznek programokat a két eseményhez kapcsolódóan.

Serfőzőné Tóth Andrea, az önkormányzat kulturális főosztályának vezetője arról beszélt: a fröccs – a szódát és borral keverését is kiötlő Jedlik Ányos személyén keresztül – egyértelműen győri nevezetesség, ezért is kap évek óta saját, gasztronómiai eseménnyel és kézműves vásárral kiegészülő rendezvényt.

Mint mondta: a Győri Legendák Napjának tematikájába az ostromló török hadat megfutamító vaskakas, a fröccs és a frigyláda története éppúgy bekerült, mint a múlt idők vándorlegényeinek emlékszegeit őrző Vastuskós-ház vagy az egykori városi börtön, a lőcsei fehér asszony raboskodásának helyét is adó pince.

Hozzátette: naponta több körben rendeznek a legendákat és pontos hátterüket bemutató idegenvezetéseket, az események színpadi változatát pedig a Győri Nemzeti Színház művészei mutatják be az érdeklődőknek.

Az esti órákban koncertekkel is várják a publikumot a néhány esztendeje megújult belvárosi Széchenyi téren. Pénteken a verseket pop és rock stílusban megzenésítő Kávészünet és a győri színház musical csapata, szombaton a modern és népzenét elegytő Cimbaliband, valamint a dzsesszben “utazó” RAS-Q Band és Horgas Eszter lép fel. Vasárnap a folk-underground stílusú Apnoé és a gypsy dzsessz egyik nagyja, a Swing Manouche Project koncertje zárja a programot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik