Belföld

Földbérleti mutyira gyanakszik a Jobbik Győrben

Földbérleti mutyik révén jelentős területek kerülhetnek "Fidesz-közeli" kezekbe Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében - mondta Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő szerdai győri sajtótájékoztatóján.

“Olyanfajta trükköt választott a Fideszhez közel álló Mezort-cégcsoport, (…) amellyel tökéletes módon kijátszható az állami földek bérbeadásának rendszere” – fogalmazott.

Közölte: egy mosonmagyaróvári ügyvédi iroda egy nap alatt több, a cégjegyzékbe nem egyszer egymást követő sorszámmal, gyakran azonos székhellyel, minimális alaptőkével bejegyzett kft.-t hozott létre.

Magyar Zoltán hozzátette: a 16 társaság felosztotta egymás között a két megye meghirdetett területeit oly módon, hogy a földpályázatokon nem indultak egymás ellen.

A jobbikos honatya kirívónak nevezte, hogy e cégek tevékenységei között nem szerepel állattarás, így nem tudható, miként teljesül majd az az igény, hogy több vidéki munkahely teremtődjön és gyarapodjon az állatállomány. Mint mondta, azt szeretnék elérni, hogy az állatállomány növelését, munkahelyek teremtését vállaló helyi gazdák, illetve cégek legyenek a nyertesek, “és ne húzzák ki a helyiek alól az élet lehetőségét”.

Szavai szerint Csorna térségének kivételével, ahol már hirdettek nyerteseket, csak a pályázati anyagok bontásánál tartanak, de “ahol megtörtént az eredmények kihirdetése, ott mindenhol az ezen logika alapján létrehozott cégek nyertek eddig”. Ezek a cégek pedig minden esetben a Lajta-Hanság Mezőgazdasági Zrt.-hez köthetők.

“Mindenki egyetért abban, hogy ezeket a földeket újra kell pályáztatni, a probléma azzal van, hogy olyan törvényt hoztak,ami lehetővé teszi, hogy egy központból, irányítottan, cégek egy napon történő létrehozásával az egész Győr-Moson-Sopron megyei és Komárom-Esztergom megyei állami földterületet lefedjék, és saját maguknak kijátsszák” – fogalmazott a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik