Belföld

Felhőtlenül strandoljunk, ne felelőtlenül!

strand (csobbanás)
strand (csobbanás)

Az egyre gyakoribb balesetek miatt érdemes megfogadni néhány jó tanácsot arról, miként lehet biztonságosabbá tenni a Balatonban vagy más vízben való fürdőzést.

Minden évben több tucat fulladásos halálesetről hallunk, melyeket meg lehetne akadályozni némi odafigyeléssel. Fontos, hogy a nyári forróság ne zavarjon össze minket, ne menjünk le ismeretlen partszakaszokra fürdeni. Előbb ki kell ismerni a vizet: a mélységét, az esetleges kövek, cölöpök létezését, a folyó sodrását, a hőmérsékletváltozást.

Összeállításunk sajnálatos aprópója egy tegnap éjfél körül történt tragédia.A 26 éves férfi fejest ugrott a derékig érő Balatonba, melynek során nyakát törte. A fiatalember azóta sem tért magához, állapota válságos. Az orvosok jelenleg is küzdenek az életéért, ha túléli, akkor sem lesz többé ép és egészséges.A társaság alkoholt fogyasztott, ami az éjszakai fürdőzés veszélyeit csak tovább tetézte, ilyenkor ugyanis már vízimentő sincs a partokon.Erről bővebben itt olvashat.

„A vízbefulladtak többségéről környezete úgy tudta, hogy az illető tudott és szokott is úszni. A vízbefulladások általában a part közelében 15-20 m-re történnek. A tavakban, folyókban való úszás, fürdés egészen más műfaj, mint a strandolás. Sokan nincsenek tisztában saját teljesítőképességükkel, így túlzott kockázatot vállalnak és sok esetben már az első szabadvízben történő fürdés végezetes következménnyel jár.” – írja a Duna Vizirendészeti Rendőrkapitánysága.

Olyan helyeken, ahol fürdési tilalmat rendeltek el, egy „Fürödni Tilos!” tábla jelzi a veszélyt. A bányatavak különösen veszélyesek, hiszen a víz mélysége és hőmérséklete folyamatosan változik. A kijelölt helyek azért is biztonságosak, mert ezeket a részeket szakemberek jelölik ki, és a bóják is jelzik, meddig lehet bemenni a vízbe- figyelmeztet a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Tanácsok a fürdőzőknek:

– A gyengén úszók csak sekély vízben ússzanak!

– Közvetlenül étkezés után ne menjünk úszni!

– Alkoholfogyasztás esetén, vagy gyógyszer, kábítószer hatása alatt ne fürödjünk!

– Napozás után egyből ne menjünk a vízbe! Zuhanyozással hűtsük le magunkat előtte. Felhevült testtel nem szabad hirtelen vízbe ugrani!

– A felfújható matracokkal, gumicsónakokkal is vigyázni kell! Ha nem tudunk úszni, ügyeljünk rá, hogy ne menjünk be túl mélyre!

– Ha már a sok fürdőzés után fázunk, vagy akár remegünk, azonnal ki kell menni a vízből!

– Ismeretlen helyen ne ugorjunk a vízbe! Először ismerkedjünk meg azzal a szakasszal, és nézzük meg a vízmélységet, tapogassuk ki a köveket, kavicsokat, esetleg cölöpöket!

-Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentő-gallér használata.

-Éjszaka tilos vízbe menni!

-Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet szabadvizekben.

-Ha az örvény lehúzza, ne kapálózzon. Tartsa vissza lélegzetét, várja meg míg az örvény ereje érezhetően csökken, és így könnyebben úszhatunk a felszínre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik