Belföld

A Bujdosó Pincészeté lett az idén Somogy bora

A Bujdosó Pincészet 2009-es évjáratú, Farkastanya nevű cabernet franc-ját választották az idén Somogy borának szerdán Siófokon. Az italt a megye kiemelt eseményein, nemzetközi és hazai kiállításokon, vásárokon is kínálják majd.

Vörös Tamás, a rendezvény főszervezője, Somogy megye főjegyzője elmondta: immár 15. alkalommal választották ki Somogy megye borát a 8, többségében dél-balatoni pincészet 24 mintájából. A győztest egy három tagú szakmai zsűri (Molnár Olivér, az Országos Borászati Intézet nyugalmazott igazgató-helyettese; Gádor Dénes, a Dél-Balatoni Borút Egyesület elnöke; valamint Szőke Barna, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati szakértője), valamint a megye vezetőiből, képviselőiből álló tizenöt tagú társadalmi zsűri választotta ki vakkóstolással, a nemzetközi 20 pontos szabvány szerint.

A rendezvényen három különdíjat is kiosztottak. A Somogyi Hírlap bora lett egy új, kéthelyi osztrák borászat, az AX&AX 2012-es évjáratú sauvignon blanc-ja. A Dél-Balaton Borút Egyesület borává választották a Légli pincészet 2011-es évjáratú chardonnay-ját. A Nemzeti Agrárkamara Bora a Bujdosó pincészet 2009-es évjáratú cabernet cuvée-je lett.

A győztes Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet borai jól szerepeltek a közelmúlt borversenyein. A pincészet hét borát díjazták a Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanácsa által nemrég megrendezett Balatonboglári Borvidék Borversenyén is, amelyen 32 bortermelő 106 borát kóstolták végig az ítészek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik