Belföld

32 hektárral nőtt a város – indulhat a csatornázás

Belterületté változott Kishomok, így Hódmezővásárhely területe 32 hektárral nőtt. Ezzel egy időben beadták a támogatói szerződést a csatornázásra. Ezt a Városházán jelentették be, szerdán délután.

 

A Benkő Zsolt, települési képviselő és Mucsi László, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és építéshatósági csoportjának vezetője által megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, az előző próbálkozás kudarcot vallott, ám Lázár János országgyűlési képviselő és Almási István polgármester a lakossági igények felmérésével, úgy gondolták, a város ismét nekivág a belterületbe vonásnak.

Több mint 500-an álltak a kezdeményezés mellé, így az önkormányzat által a földhivatal felé megelőlegezett belterületbe vonási költségek megfizetésével Új-Kishomok belterületté vált. Az illetéket van aki egy összegben, van aki részletekben fogja megfizetni, mondta el kérdésünkre Benkő Zsolt.

A város területe így több, mint 32 hektárral bővült. A belterületbe vonással az itt lakók csak nyertek, hangsúlyozta a képviselő. Emelkedtek az ingatlanok értékei, egyszerűbbé vált az építési engedélyek kérése, beruházások, hitelezések elindítása, ugyanakkor az adóterhek nem emelkedtek a városrészben.

A belterületbe vonás volt a feltétele a településrész csatornázási beruházásának, mondta el Mucsi László. A pályázat pár héttel ezelőtt  került benyújtásra, most annak pozitív elbírálására várnak. A tervek szerint nagy részben gravitációs rendszer épülne ki, de két körzeti átemelőt is terveznek. Ezen kívül vannak olyan utcák, ingatlanok, ahol a földrajzi körülmények miatt nem a gravitációs, hanem házi átemelős technológia kerül kiépítésre.

Összesen 633 ingatlanra adták be a pályázatot, ebből 195 helyen házi átemelős technika épülhet. A kishomoki csatornahálózat meghaladja a 12 kilométert majd. Az elbírálás után még ebben az évben elindítanák a közbeszerzést és kivitelezőt is választanának. Így 2014 első felében el is indulna a beruházás 2 milliárd 275 millió forintos összköltségből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik