Belföld

Horn Gyula utcák lephetik el Somogy megyét

Horn Gyula temetése (horn gyula temetése)
Horn Gyula temetése (horn gyula temetése)

Suchman Tamás legalábbis mindent megtesz az ügy érdekében. Szobrot is tervez.

Megrendülten nyilatkozott Horn Gyula temetése kapcsán Suchman Tamás, egykori privatizációs miniszter. A Somogyi Hírlap tudósítása szerint Suchman „az utolsó percig” rendszeresen tájékozódott az egykori miniszterelnök állapotáról, mivel mindkét volt politikust ugyanabban a kórházban kezelték.

„Egész életemben tiszteltem, s így gondolok rá halála után is. A temetése napján eldöntöttem, hogy méltó szobrot állíttatok emlékére – természetesen a családja véleményét tiszteletben tartom ezzel kapcsolatban is. S beszélgetést kezdeményezek a megye, a városok és falvak vezetőivel, s szocialista párttársaimmal, hogy hol nevezhetnénk el utcát róla” – ígérte Suchman.


Suchman Tamás
Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

A szocialisták főprivatizátora felidézte, hogy 1989-ben találkozott először Horn Gyulával, aki akkor külügyminiszter volt. „ Azt mondta nekem: segítened kell. Rövidesen leveleket írhattam gazdasági ügyekben Kohl német kancellárnak.”

Sárdi Árpád, egykori országgyűlési képviselő szerint a mai politikusokból hiányzik, ami Hornban még megvolt: „Ő volt az, akinél kevesebben hallották tisztábban a nagyvilág zaját, és akinél kevesebben értették jobban a kisemberek hangját.”

Egy másik volt MSZP-s, Házas József emlékszik, hogy az 1980-as évek közepén egy kongresszuson egy nagyon különleges szemű ember ült vele szemben. „Később megtudtam, hogy ő a Horn Gyula” – mondta.  „1994-ben az MSZP pártelnökeként eljött Siófokra hozzám, s személyesen kért meg, hogy induljak el a parlamenti választáson. Sikerült bejutnom. Aztán jól megismertük, mert ő somogyi küldött volt, s sokszor találkoztunk. Meghívott a születésnapjára is, amit Suchman Tamás szervezett Széles Gábor balatoni hajóján.

További visszaemlékezések a sonline.hu-n. A Horn Gyula utca ötlete egyébként máshol is felbukkant a baloldalon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik