Belföld

Félmilliárdból született újjá Kapuvár belvárosa

A rekonstrukció során Kapuvár központi fő terén, a Hősök Parkjában új térburkolás készült. Csepegtetőhálózatos öntözőrendszer óvja a korábbinál is nagyobb méretű virágágyakat és zöldfelületet. Öntött, biztonságos gumiburkolaton egy modern játszótér csalogatja játékra a kicsiket. újak a kerékpártárolók, padok, szemetesek, kiépült a közvilágítás.

Burkolt parkolókat kapott a közeli katolikus iskola és az utolsó tesztüzemek végeztével immár a győri Széchenyi térihez hasonló fényjátékkal szórakoztató szökőkút is enyhíti a nyári forróságot. A Szent Anna templom a város és egyházközség együttműködésének eredményeként külső falazati megújításon esett át.

A rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb, a régióban is párját ritkító városközpont felújítása ért véget Kapuváron. A rábaközi település belvárosa 664 millió forintos új külsőt kapott, amelyet pénteken szerény ünnepség keretei között ad át jelképesen a kapváriaknak Hámori György polgármester és dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes.

A Városháza tetőszerkezetét rekonstruálták, új cserépfedést kapott. A homlokzatot újrafestették, a belső térben egy akadálymentesítést szolgáló liftet építettek be és a műemléki környezetnek megfelelően egyedi új fa nyílászárókat is szereltek. A Városháza előtti Várárokban rendezvényközpontot alakítottak ki, nagyteljesítményű elektromos hálózattal, kétoldalról funcionális kőszínpaddal, közvilágítással, öntözőhálózattal nagy virágos és zöldfelületekkel. A Városházára már egy kiskockaköves gyalogút vezet, a déli Várárok is megújult: felújították a kerékpárutat.

A Városháza és a Rábaközi Művelődési Központ határolta Várkert eldugott parkocskája az utóbbi hónapokban a városka legnépszerűbb belvárosi pihenőparkjává vált, új cserjéivel, virágágyaival, egyedi belső térburkolásával, ülőalkalmatosságaival. Maga a művelődési ház is új színezést és alatta új hőszigetelő burkolatot, a tető pedig víz- és hőszigetelést kapott. Kicserélték a belső elektromos hálózatot, felújították az öltözőket és kiszolgáló helyiségeket.

A városi terekhez kapcsolódó temetői épületek felújítása korábban lezajlott, de a piactéren is nagy volt a sürgés-forgás, hisz új csapadékvízelvezetést, burkolatot, árusító asztalkákat, akadálymentesített és egységes arculatot nyert a tér, ahova tavasszal már visszatérhettek az árusok.

A városközpont megújításának fázisait a városi civil szervezetek a korábbi időszakban általuk szervezett rendezvényekkel köszöntötték, ennek során 22 helyi egyesület vagy alapítvány 15 millió forint értékben részesült támogatásban.

A felújítás teljes költségvetése 664 286 524 forint volt, amelyből az Európai Uniós és Magyar Állam által nyújtott támogastás 526 531 690 forintot tett ki.  A pályázat „A kapuvári városközpont megújítása a természeti és történelmiértékek megőrzésével” (NYDOP-3-1-1/A-09-2f-2011-0002) projektnevet viselte.

A kapuvári megújult belvárost pénteken, július 12-én 17 órakor kezdődően a Várárokban lévő rendezvényparkban az amatőr művészeti csoportok műsora köszönti és ezen a rendezvényen adja át Hámori György polgármester a kapuváriaknak a félmilliárdot meghaladó költségvetésből, pályázati források bevonásával felújított városközpontot. Az eseményen avatóbeszédet Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes mond.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik