Belföld

Egy év múlva új földtörvény – a magyar is nehezebben vásárolhat

Az új földtörvény legfontosabb üzenetéről és a minden településen felállításra kerülő földbíráló-bizottságokról tartottak kedden délután sajtótájékoztatót Vásárhelyen.

Benkő Zsolt fideszes települési képviselő elmondta, 2014 május 1-ével lejárt volna az a moratórium, mely eddig megakadályozta a külföldiek magyar földhöz való jutását. Az utolsó pillanatban elfogadott földtörvény rendelkezései azonban gondoskodnak róla, ne váljanak kiszolgáltatottá a magyar termelők, a külföldi vásárlókkal, spekulánsokkal szemben. A földtörvény 1200, kivételes esetben, vetőmag előállítás és állattenyésztés esetén 1800 hektárban maximalizálja az egy kézbe kerülő földterületet.

A földtörvény megfelel az uniós előírásoknak, engedi a külföldiek földhöz jutását, de azt szigorúan szabályozza – életvitelszerű hazai tartózkodást és mezőgazdasági tevékenységet, végzettséget ír elő. Fontos üzenete a földtörvénynek, hogy helyben lakó, magyar gazdák, családok műveljék a földet. Kitűzött cél, hogy a kis és középbirtokok az ország művelt földterületein 80, míg a nagybirtokok csupán 20 %-ot tegyenek ki- hangsúlyozta Benkő Zsolt.

A földtörvény bizonyos elemei fokozatosan, december 15, 2014. január 1, március 1 és május 1-i hatállyal lépnek életbe. A végső dátum 2014. május 1-e, ezután a magyar állampolgárok sem vásárolhatnak földet, kivéve azok akik hivatalosan földműveléssel foglalkoznak, gyakorlatuk, végzettségük van a munkáéhoz.

Kérdésünkre Benkő Zsolt elmondta, az öröklésre ez a szigorítás nem vonatkozik, csakúgy mint a családon belüli ajándékozásra. A helyi földbíráló bizottságok itt más irányelveket vizsgálnak majd.

A bizottságok minden településen felállításra kerülnek, minimum 3, maximum 9 helyi gazda delegálásával. Munkájuk legfontosabb része lesz, az adott település közigazgatási területén megkötött földvásárlások, eladások vizsgálata és engedélyezése. Ha bizottság valamiért úgy dönt, nem támogat egy adásvételi szerződést, akkor a föld eladása akadályokba fog ütközni.

Ozgyin Balázs a Magosz Fiatal Gazda Tagozatának elnöke arról beszélt, melyek azok pontok amik beiktatásra kerültek az új földtörvénybe a Magosz kezdeményezésére. Így megszületett a fiatal gazda fogalom, mely a 18 és 40 év közötti fiatal gazdák földhöz jutását és kiemelt támogatását fogja jelenteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik