Belföld

Rádió „reinkarnáció”

A fiatal punk riportertől a hátizsákos világjáró műsorvezetőig – újraindult Szeged, az egyetemhez kötődő kisközösségi rádiója, a Rádió Mi.

Nyitott nappal indult útjára szombaton Szeged, az egyetemhez kötődő kisközösségi rádiója, a Rádió Mi, amely egy évig szünetelt. Ahogy arról annak idején beszámoltunk: a Rádió Mi visszaadta frekvenciáját, miután az új pályázati feltételek olyan anyagi terheket róttak volna a nonprofit rádióra, amelyeket az nem tudott teljesíteni.

Most 24 órában az interneten a régi helyén újraindult a rádió, és aki „dobozból” akarja hallgatni, az megtalálja a T-Home IPTV műsorkínálatában is. A rádió jelenleg két helyszínen is üzemel, az egyetemen, élő adásait pedig a Kálmány Lajos utcai Jazz Kocsma egyik pici helyiségéből adja.

„A cél egy hiánypótló kezdeményezés, vagyis az, hogy olyan témák jelenjenek meg nálunk, amelyek nem szerepelnek a szegedi média palettáján. Ezen kívül közösséget is szeretnénk építeni a rádió köré” – mondta el a Szeged24-nek Kiss Tímea, alelnök.

Medvegy Gábor elnök azt mesélte el, hogy az egy éves szünet alatt a rádiót működtető egyesületet megszüntették, és egy újat alapítottak, amely a rádió üzemeltetésén kívül kulturális célokat is megfogalmaz. Azaz nem csupán rádióműsorokat kívánnak készíteni a tagok, hanem különböző kulturális rendezvényeket is szerveznek, illetve közreműködnek Szeged kulturális életében.

Így például pénteken a Rongy Kocsmában mutatkozik be egy rendezvényen az új rádió, ahová várják a leendő műsorkészítőket illetve szimpatizánsokat. Utána pedig a szegedi nemzetközi színházi fesztiválról a Thealterről közvetítenek a helyszínekről naponta élőben.

Az alkotók elmondták: azt szeretnék, ha az újjáindult rádió komplex médiafelület lenne, azaz a bármikor meghallgatható műsorok mellett, cikkek, képek, videók is színesítenék az oldalt.

Ami a műsorokat illeti, Medvegy Gábor elmondta: lesznek állandó zenei műsorok, elsősorban a fiatalok által kedvelt undergrund műfajokban, mintegy tucat DJ. is készít műsorokat a rádiónak. Emellett az emberek mindennapi életét érintő beszélgetős műsorokkal is részt kívánnak venni a város életében.

Olyan érdekességek is lesznek a műsorfolyamban, mint például egy egészen fiatal punk riporter, illetve egy olyan fiatalember, aki az elmúlt években egy szál hátizsákkal körbejárta a világot stoppal, és utazási élményeiről számol majd be a hallgatóknak. Emellett egy egyetemi kurzus is épül a rádió köré, a hallgatók rádiós anyagaival.

A rádió működtetésének anyagi hátteréről szólva Kiss Tímea elmondta: külső bevételük egyelőre nincs. „ Csináld magad mozgalomban dobtuk össze az újrainduláshoz szükséges eszközöket és rengeteg önkéntes munkát fektettünk a rádióba” – mondta az alelnök.

Kiss Tímea hozzátette egyelőre a rádió tagjai saját zsebükből, és adományokból működtetik a rádiót. A későbbiekben azonban szeretnének különböző pályázatokon is indulni, mert azt a havi harminc ezer forintos költséget, ami a szerzői jogok kötelező befizetéséből adódik, azt valahogy ki kell termelnie a rádiónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik