Belföld

Hétvégi motorozás – főzéssel, Piroskával Székkutason – VIDEÓK és Galéria!

Sok százan szórakoztak helybeliek, környékbéliek, megyén és határon túliak szombaton az ötödik Veterán Motoros Találkozón Székkutason. Idén maga Piroska is feltűnt a rendezvényen.

Ismét rekordot döntött a rendezvény, hiszen a tavalyinál is több veterán jármű regisztrált és jött el a rendezvényre, akik reggel 9 órára már csaknem teljes létszámmal képviseltették magukat Székkutason az épülő benzinkút és a megújult Piroska rendezvényház közötti területen.

A több mint 70 főt számláló Székkutasi Motoros Baráti Kör járművei mellett, jöttek Vásárhelyről, Mindszentről, Orosházáról, Csólyospálosról, Kistelekről, Kunszentmártonból, Szentesről, de még Zentáról is motorosok, autósok. A létszámot jól jellemzik, hogy a településen átvágó felvonulás alkalmával 3 percre leállították a 47-es főút forgalmát, mikor keresztülvágtak azon.

Szél István polgármester köszöntőjében reményét fejezte ki, az egyre színesebb és nagyobb tömegeket megmozgató rendezvény a későbbiekben is megtartásra kerül,hiszen a településnek szüksége van a hasonló programokra.

A napot ezúttal is több kísérőprogram tette még vonzóbbá. A motorosoknak elméleti és ügyességi feladatokat eszeltek ki, a gasztronómia szerelmeseinek pedig ezúttal is főzőversenyt szerveztek a Pirosa Csárda körül. Míg Kerekes Ferenc és csapata a vendégek pörköltjéről gondoskodott, addig a versenyzők különféle ételeken dolgoztak, így volt kacsa és harcsapaprikás, de pacalleves is a nevezettek között.

A rendezvény társszervezője Pál János a Piroska hagyományok felélesztését tűzte ki célul, ezért reggel sor került a csárda kemenceavatójára, melyben új kenyér, teperős pogácsa, barátfüle, és túrós lepény is sült.

Délben Berta János – a Hugo Hartung nyomában című könyv szerzője – a Piroska kultuszról, annak máig értékes, és meglévő emlékeiről, felújításra méltó epizódjairól beszélt. Erre aztán sor is került, hiszen a vasútállomásra megérkezett Piroska és Andi (Andreas az eredeti mű férfi főhőse), akiket két helyi fiatal Tóth Orsolya és Fodor Tibor személyesített meg. Őket a régi vasutasok várták, akik anno a 80-s években is fogadták a vendégeket és Piroskát, valamint a Dalkör asszonyai és Labozár Antal, zenekarával.

A kompánia fogatra szállt és a rendezvényházhoz vonult, itt jelképesen átvágták a hagyományok megújulását jelző szalagot Molnár Ernő olvasóköri elnök szavai kíséretében.

A forró és sikeres nap késő délután még egy túrával teljesedett ki, a kardoskúti pusztába indult menet veterán járművekkel, melynek elejét egy öreg Csepel teherautó foglalta el. Este pedig levezetésképpen DJ Vandi és Dudi retrodiscot rittyentett a nap közönségének.

A rendezvényen a Vásárhely24 szerkesztősége is képviseltette magát, még több fotót pedig facebook oldalunkon találnak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik