Belföld

Trafikügy: vita a pályázatok megőrzéséről

Trafik (trafik)
Trafik (trafik)

A nyertes pályázatok tartalma titok, a veszteseket visszaküldik.

A pályázatokon a jogosultságot nem nyert, illetve érvénytelen pályázati anyagok megőrzésének sem jogi, sem szakmai indoka nincs – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szombaton az MTI-vel. A tárca a nem nyertes pályázati anyagok visszaküldéséről szóló sajtóhírekre reagálva azt írta: az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvény alapján “a jogosultságot nem nyert, illetve érvénytelen pályázati anyagok megőrzésének sem jogi, sem szakmai indoka nem áll fenn, illetőleg azok megőrzésére és kezelésére a célhoz kötöttség megszűntével sem a kiírónak, sem a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonporfit (NDN) Zrt.-nek nincsen jogi lehetősége”.

A szaktárca szerint a hatályos jogszabályoknak megfelelően ezért haladéktalanul szükségessé vált az érvénytelennek minősült, illetőleg koncessziós jogosultságot nem nyert pályázatoknak az érintettek részére való visszaküldése. Az NFM visszautasította a pályázati anyagok visszaküldésének indokaival kapcsolatos “megalapozatlan, a tárca és az NDN Zrt. intézkedéseit megtévesztő színben feltüntető sajtóértesüléseket”.

A Népszabadság a szombati számában írt arról, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter utasítására folyamatosan küldi vissza a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. a trafikpályázaton veszteseknek a pályázati anyagukat, ezzel ezek a dokumentumok egy jogi eljárásban már szükség esetén sem használhatók fel. A lap szerint az NFM és az NDN ugyanakkor továbbra is titkolja a nyertes pályázatok anyagát arra hivatkozva, hogy a koncessziós törvény szerint az nem számít közérdekű anyagnak.

Korábban a hvg.hu vetette fel, hogy az NDN azért szabadul az iratoktól, hogy ne is kérhessenek a szervezettől információkat a pályázati anyagokkal és azok elbírálásával kapcsolatban. Egy neve elhallgatását kérő trafiknyertes a lapnak azt mondta, az információt az NDN Zrt. vezető pozícióban dolgozó munkatársaitól hallotta. Az NDN lépésével egy folyamatban lévő perben kihúzhatja a szőnyeget a sajtó és a jogvédő szervezetek alól. A trafikbotrány kirobbanása után több médium, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország és a K-Monitor Közhasznú Egyesület közérdekű adatigényléssel fordult a NDN Zrt.-hez és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz.

A nemzeti dohányboltokhoz benyújtott nyertes és vesztes pályázatokra, a bírálati szempontokra és a bírálókra voltak kíváncsiak; miután a minisztérium ezt elutasította azzal az indoklással, hogy ezek az adatok nem közérdekűek, az adatkérő szervezetek pert indítottak. A pályázatok visszaküldésével azonban az NDN Zrt. megszünteti a perelhetőségét, és ettől fogva a sajtónak és a jogvédő szervezeteknek egyénileg kellene megkérniük a veszteseket, mutassák meg pályázati anyagaikat. Ezeket kellene összehasonlítani a kiperelt nyertes pályázatokkal, azonban az NDN Zrt. ezt követően már hivatkozhat arra, hogy a vesztesek által bemutatott pályázatok nem egyeznek azokkal az anyagokkal, amelyeket benyújtottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik