Belföld

Oda a magyar málna?

málna-ribizli (málna, ribizli)
málna-ribizli (málna, ribizli)

Ugyan végre itt a málnaszezon, az eheti Bevásárlókosárban mégsem ajánlhatjuk alacsony ára miatt ezt a finom pirosgyümölcsöt. Hova lett a magyar málna?

A málna évi csaknem 15 ezer tonnás termése egy évtized alatt szinte lenullázódott Magyarországon. Ennek legfőbb oka, hogy a lengyel és a szerb málna termelése hihetetlen mértékben megnőtt. Ez lassacskán elvette exportpiacainkat, így a hazai termelők jobban jövedelmező növényeket kezdtek nevelni.

Korábbi termőtájainkon, mint például Somogy, Pest, vagy Nógrád megyékben szinte teljesen megszűnt a málna termesztése. 2008-ban már a hazai szükségletet sem fedezte a kínálat és Magyarország 2 tonna importra szorult.

A málnaszörp a múlté?

Sokak számára kedves családi emlék a közös málnaszörp-főzés, ez azonban csak alacsony málnaárak mellett éri meg. Hogy ezt újra elérhessük és hosszú távon fenntarthassuk, az szükséges, hogy a termelők számára megérje málnát nevelni.


Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

Piaci források szerint, a nagy áruházláncok hiába tüntetik fel magukat a hazai termelők munkáját megbecsülő, felelős vállalatokként, az elmúlt évek alatt valójában csak tovább növelték az árrésüket. Egyes láncok akár 120 százalékot is rátesznek a gyümölcs beszerzési árára.

Multik vs. termelők

Ennek fényében elgondolkodtató, hogy például az ajkai Tescóban jövő csütörtökig 1 832 forintért eladó a málna, kis dobozokba csomagolva adagonként 229 forintért. Mindez az Auchanban sem sokkal drágább: ott 1 992 forintért adnak egy kiló málnát.

A piacon a termelőktől egyelőre 2 500-3 000 forintért juthatunk málnához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik