Belföld

Megkezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok 82. évada

Leanyvasar-a-Szegedi-Szabadterin(960x640).jpg (Leányvásár a Szegedi Szabadtérin)
Leanyvasar-a-Szegedi-Szabadterin(960x640).jpg (Leányvásár a Szegedi Szabadtérin)

Az idén a Dóm téri csillagszínház hat produkciójának 14 előadására közel 60 ezer nézőt várnak. A fesztivál első bemutatójának négyezres nézőközönségét Botka László polgármester köszöntötte.

A városvezető korának egyik legnagyobb rendezőjétől, Max Reinhardtól vett, 82 évvel ezelőtt elhangzott idézettel kezdte megnyitó beszédét: „Szegednek üzenem, minden körülmények között csinálja meg a szabadtéri játékokat. Ha ezt a tervét komolyan veszi és megvalósítja, akkor világhírűvé válik és a nevét ismerni fogják mindenütt.”

„A Játékokkal Szeged évről-évre megérkezik Európába”

Botka László emlékeztetett arra, hogy Szeged komolyan vette az intelmet – és mint mindig, ebben az ügyben is sarkára állt és megvalósította terveit.

– Elődeink is hittel hitték – és ma sem vagyunk ezzel másként – hogy szépségre, harmóniára, kultúrára és alkotó energiákra is építhető – sőt, csak ezekre építhető város. Arra a pompás és nagyszerű sokszínűségre, mely szabadságból és toleranciából szövődik – hisz a teremtés nem tűri a „felülről” szabott irányokat, örök értékeket nem lehet „megrendszabályozni”, nem lehet a gondolatokat kalodába zárni – a valódi szellem leveti magáról a béklyót – mondta a polgármester.

– Mi azt tartjuk: a Játékokkal Szeged immár rendre, évről-évre megérkezik Európába – és Európa idetalál – Szegedre. Mert mindaz, amit közös értéknek hiszünk és gondolunk, itt van, a Dóm téri csillagos ég alatt, mely igazi csillag Európa kék lobogóján. A minőség, az ünnepi fenség, a lelket melengető pezsgés, a szép, szabad gondolatok, a derű és a katarzis – mindez külön-külön és együtt olyan elegyet alkot, amit csak úgy hívunk: alkotás, színház, előadás, művészet.

Jakobi megmutatja, hová vezet, ha kettéosztjuk a világot

Színház, mely nehézségek közepette, olykor akadályokon át, olykor küzdelemben születik, de biztosak lehetünk benne: megszületik. Ez a mi szép városunk küldetése, ha tetszik: üzenete – emelte ki Botka László.

Majd felemelő élményeket kívánva a szegedi közönségnek és a város vendégeinek, a polgármester ünnepélyesen megnyitotta a Szegedi Szabadtéri Játékok 82. évadát.

Augusztus 20-ig 6 produkció 14 előadása látható a Dóm téren

A Dóm téri csillagfödeles színház nyitóprodukcióját péntektől három estén keresztül láthatja a közönség. A népszerű operettet Gothár Péter rendezésében mutatják be a Dóm téren. A nyári színházi fesztivál augusztus 20-ig tart, összesen hat produkció 14 előadását láthatja majd a közönség.

A játékok programja a Leányvásárt követően Az Operaház fantomjával folytatódik, majd július végén és augusztus elején Gerard Presgurvic-nak legújabb musicaljével, az Elfújta a széllel folytatódik. Ezt követően július utolsó estéjén ajándék Operagála várja a szabadtéri kedvelőit.

George Gershwin Porgy és Bess című operáját augusztus 9-én és 10-én láthatja a szegedi közönség. Ezzel a darabbal visszatér az opera műfaja a legnagyobb hazai szabadtéri színpadra, a dzsesszes dallamvilágú mű azonban a musicalrajongók számára is kedves lehet. A darabot évtizedek óta nem játszották Magyarországon. Az előadás próbái már elkezdődtek New Yorkban, a szólisták, a karmester és a rendező is onnan érkeznek majd, és adják elő az operát a Szegeden felépített díszletek között.

Az idei záró produkció pedig az István, a király harmincéves jubileumi előadása lesz Alföldi Róbert rendezésében. A mára klasszikussá lett nemzeti rockoperát augusztus harmadik hétvégéjén három alkalommal is láthatják majd a szabadtéri látogatói.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik