Belföld

Dizájner drogok – frissült a tiltólista

kabitoszer(960x640)(4).jpg (drog, kábítószer, )
kabitoszer(960x640)(4).jpg (drog, kábítószer, )

Tiltólistára került a közelmúltban több fiatal halálát okozó dizájner drog alapanyagát, a para-metil-4-metilaminorexet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága.

Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a nagyrészt interneten forgalmazott új típusú, úgynevezett dizájner drogok terjedése, valamint az e szerek használatával kapcsolatos problémák miatt kezelésre szorulók száma is. Ezért a lakosság egészségének megőrzése érdekében a kormány 2012 áprilisában kiadta a kábítószerekkel, pszichotróp anyagokkal és az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló jogszabályt – emlékeztett az államtitkárság.

A piacon újonnan megjelenő dizájner drog alapanyagául szolgáló szereket az illetékes hatóságok folyamatosan figyelik, hogy a vegyületek a lehető leggyorsabban, az újabb tragédiák előtt, tiltólistára kerülhessenek. A jogszabály hatálybalépését követően novemberben már 4 új anyag került fel az ellenőrzés alá vont anyagok úgynevezett C listájára, mely azokat a tiltott vegyületeket tartalmazza, amelyek klasszikusan a dizájner drogok alapanyagául szolgálnak. Ezek fogyasztása, terjesztése egyaránt büntetendő – hangsúlyozta az államtitkárság.

Június 9-én hajnalban Székesfehérváron egy 18 éves helyi fiatalember, majd másnap Csákváron egy 28 éves férfi halt meg feltehetően azért, mert ismeretlen összetételű kábítószert fogyasztott. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a történtekkel összefüggésben több kábítószerterjesztőt is őrizetbe vett. A rendőrség kérésére soron kívül elvégzett vizsgálatok szerint a halálesetek a para-metil-4-metilaminorex megnevezésű vegyület jelenlétével hozhatók összefüggésbe. Ez a komponens Magyarországon eddig nem volt ismert, Hollandiában azonosították 2012-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik