Belföld

Tehenek állták a hírek útját!

38 millióból újulhat meg a Csomorkányi templomrom környezete. Úgy gondoltuk, szétnézünk kint, sőt kibicként javaslatokat teszünk. Ám kijutnunk sem sikerült. Tehenek állták utunk.

Az uniós vidékfejlesztési alaphoz, a vidéki örökség megőrzése címén pályázott az Erzsébeti Olvasókör Vásárhelyen, és nyert közel 38 millió forintot. Az összegből a Csomorkányi templomrom környékének felújítását végezhetik majd el.

A Hódmezővásárhelytől 15-16 kilométerre lévő bekötő út pár száz métere le van betonozva, ám azután egy dűlőn visz az út a templomromig. A földút szinte járhatatlan. Traktorok, munkagépek vágtak bele hatalmas árkokat és még mindig vannak sáros részei is.

Személyautóval csaknem lehetetlen a közlekedés az úton a kátyúktól, de egy pár száz méter után lehetetlenné is válik. Az útra! valaki pár tehenet kötött, a tehenek pedig békésen legelnek úton-útszélen, arrébb menni nem nagyon akaródzik nekik.

A pányvákat a gondos gazda pont azokra részekre szúrta, ahol esetleg még éppen el lehetett volna gurulni autóval. Kikerülni őket nem lehet, jobbról sűrű erdősáv, balról hatalmas árok állja utunkat. Az első tehénen még éppen átjutottunk volna, mikor a jószág meggondolta magát és átsétált az út túloldalára, a láncot maga után húzva.

A járműtől megrettenő kérődző lehetőségével számolva, az állatok és az autó épségének megtartása érdekében inkább visszafordultunk.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy aki nagyon járatos a templomrom környékén az találhat más utat is, ám az egyik szintén ebbe a kátyús útba csatlakozik, a másik pedig gyakorlatilag kettészel egy tanyát – állatok hadaival – majd a pusztán át közelíti meg Csomorkányt.

A szemle ezúttal elmaradt, de adandó alkalommal pótoljuk. Addig reméljük más sikerrel jár, vagy elvezetik onnan a teheneket, elsimítják az utat, mert hiába Vásárhely és az Alföld egyik nevezetessége, ha azt senki meg nem tudja látogatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik