Belföld

Jók vagyunk az EU-jog átültetésében

uniós zászló (uniós zászló, )
uniós zászló (uniós zászló, )

Magyarország elkötelezett az uniós jogszabályok átültetése és alkalmazása mellett – közölte a Külügyminisztérium.

Az Európai Bizottság 2013. július 4-én tette közzé a 2012 márciusa és 2013 februárja közötti, az Európai Unió egységes belső piacával kapcsolatos folyamatokat bemutató belső piaci eredménytábláját – emlékeztetett a Külügyminisztérium. A kormány honlapján közzétett közlemény szerint Magyarország nyolc belső piaci irányelvet nem ültetett át időben, ebből négy a környezetvédelemmel kapcsolatos. Ezzel a belső piaci irányelvek 0,6%-át nem ültette át határidőre, ami megfelel az uniós átlagnak.
Magyarország az ezt megelőző időszakban jellemző 10,5 hónaposról 6,5 hónapra csökkentette az egyes irányelvek átültetéséhez szükséges időt. Mindössze egy olyan belső piaci irányelv van, amelynek átültetési határideje két éven túl lejárt, ez a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos irányelv.
A Magyarországgal szemben indított belső piaci tárgyú kötelezettségszegési eljárások száma 21, ami csakúgy, mint 2005 óta minden évben, a jelenleg harminc eljárást jelentő uniós átlag alatt van. Magyarországon a kötelezettségszegési ügyek lezárásához szükséges időtartam 31,6 hónap, amely meghaladja ugyan a jelenlegi uniós átlagot, de hazánk az átlagnál gyorsabban tesz eleget az uniós jog előírásainak egy bírósági eljárást követően (átlagosan 6,8 hónap).

A jelentés több belső piaci eszköz működését is vizsgálja. Ezek közül Magyarország a tagállamok átlagos teljesítményénél jobb értékelést kapott a kötelezettségszegési eljárásokat megelőző, információcserét biztosító EU Pilot-eljárásban, illetve a tagállamok nemzeti hatóságai közötti információcserét megkönnyítő rendszer használatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik