Belföld

Gyurcsány lesenkiházizta Orbánt

Gyurcsány (Gyurcsány)
Gyurcsány (Gyurcsány)

„Veled vagyok, Szilvásy Gyuri" – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pénteken a Facebookon közzétett videoüzenetében arra reagálva, hogy a volt szocialista titokminiszter a „kémkedési perként" ismert büntetőügyben első fokon letöltendő börtönbüntetést kapott.

Gyurcsány Ferenc felháborodott a Laborc Sándor, Szilvásy György és Galambos Lajos perében született ítéleten. A volt  miniszterelnök Szilvásy Györgynek címzett mondatában úgy fogalmazott, „egy percig nem hisszük, hogy rárontottál volna a nemzetedre, ahogyan ráront Orbán Viktor minden nap”.

A politikus az Orbán-kormány abszurd világára jellemzőnek nevezte, hogy az 1950-es évek óta most ítéltek el először minisztert vagy volt tárcavezetőt kémkedés miatt. „Hogyan szolgálják ki ezt a gyáva miniszterelnököt, ezt a gazembert, ezt az erőszakos senkiházit bírók, rendőrök, ügyészek?” – kérdezte.

Gyurcsány Ferenc üzent a bírónak, „valami nagy nevű ezredesnek, hogy egyszer a tartója is el fog bukni, és el fog vele menni ő is, és utálni fogja majd önmagát, és nem tud majd elszámolni a lelkiismeretével”. „Ezek háborút hirdettek ellenünk” – folytatta, majd hozzátette: „Meddig akartok még, drága demokrata barátaim, csendben tűrni és politikailag korrekten szövegelni?”

A DK elnöke szerint ehelyett inkább fel kellene venni a kesztyűt. „Maradjunk Szilvásyval és a köztársasággal, védjük meg magunkat és ezt az országot” – zárta mondandóját Gyurcsány Ferenc.

Mesterházy koncepciós eljárást emleget

Hiszünk Szilvásy György ártatlanságában – közölte Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője pénteken az MTI-vel, Szilvásyék ítéletére reagálva. Az MSZP elnöke közleményében úgy fogalmazott, mindaddig koncepciós eljárásnak tekintik a Szilvásy György ellen indított pert, amíg titkos az ügy iratanyaga. Meseterházy pártja nevében követeli a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát. Szerinte ugyanis csak a teljes átláthatóság biztosíthatja az ügyészségi eljárás és a bírósági döntés tisztaságát, valamint azt, hogy az „egész ügy nem politikai megrendelésre és befolyásolásra indult”.

A Debreceni Törvényszék pénteken Galambos Lajosra és Szilvásy Györgyre letöltendő, Laborc Sándorra felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki. Galambos Lajos elsőrendű vádlottat, aki 2004 és 2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, a bíróság kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, és a közügyektől 3 évre eltiltotta. Szilvásy György másodrendű vádlottat, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték, a közügyektől 3 évre eltiltották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik