Belföld
Fejlesztik a szegedi egyetemi levéltárat (Fejlesztik a szegedi egyetemi levéltárat)

Fejlesztik az Egyetemi Levéltárat Szegeden

24.hu
24.hu

2013. 07. 05. 15:06

Mintegy 9,5 millió forint pályázati forrásból fejleszthette Egyetemi Levéltárát a Szegedi Tudományegyetem. A 2004-ben alapított levéltár az eszközbeszerzés mellett így egy helyre költözhet, és megkezdheti az egyetemmel kapcsolatos dokumentumok összegyűjtését.

Vajda Tamás levéltárigazgató elmondta: a pályázatnak köszönhetően a Csongrád Megyei Levéltár egyetemmel kapcsolatos dokumentumai is bekerülnek a saját rendszerbe.

Az intézmény 9,47 millió forintot fordíthat informatikai fejlesztésére. Ebből a pénzből többek között szervert, kutatók számára notebookokat, multifunkciós színes lapolvasó-nyomtató-fénymásolót, illetve vak és alig látó emberek számára képernyőolvasó szoftvert és könyvszkennert szerezhettek be. Modern és nagy kapacitású eszközparkot hoztak létre a levéltári kutatóforgalom kiszolgálására, valamint a levéltár közművelődési tevékenységének segítésére.

Az intézmény célja, hogy az érdeklődők megismerjék az egyetem gazdag, nemcsak Szeged, hanem az egész Dél-Alföld 20. századi történetének szerves és meghatározó részét képező múltját, kiváló professzorainak életútját, a városképi jelentőségű egyetemi épületek és az egyetemi ifjúsági egyesületek históriáját. A dokumentumokon keresztül nemcsak történeti, forráselemzési ismeretekre, hanem gyakorlatra tehetnek szert a diákok.

A pályázatból lehetőség nyílt az egyetemi hallgatók számára egy kutatói bázis létrehozására is, így a feladatokban az oktatók vezetésével ők is részt vehetnek.

A munka során a Csongrád Megyei Levéltár is átadja dokumentumait, de az ország más részeiről és például Erdélyből is begyűjtik az egyetemhez kapcsolódó írásokat – mondta a levéltárvezető. Hozzátéve: ezek már csak elektronikus formában kerülhetnek a gyűjteménybe, de a digitalizálás egyébként is fontos része a munkának. A 21. században ugyanis a kutatások már az digitális formátumot követelik meg, így a szakemberek már otthonukban is dolgozhatnak, kutathatnak a forrásokban.

A vezető a későbbi lelőhelyek közt említette Kolozsvárt, ahol Báthori István erdélyi fejedelem és lengyel király 1581-ben megalapította a Jezsuita Akadémiát, amelyet a szegedi egyetem elődjeként tartanak számon. Emellett megkerülhetetlen Marosvásárhely, ahová Kolozsvárról átkerült források vannak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.