A naplopót már évek óta használják a helyiek, gyorsabban és energiatakarékosan készíthetők el a különleges edényben az ételek, természetesen a szabad ég alatt. A legutóbbi ásotthalmi testületi ülésen döntöttek a helyi képviselők, a tanyasi életmód és a helyben termesztett édesburgonya, a batáta mellett a naplopó is bekerült a települési értéktárba.
A tanya legyen hungarikum
A hónap végén tartják Ásotthalom külterületén a 11. Gátsori Napokat. Lezsák Sándort itt arra kérik majd, támogassa a helyiek kezdeményezését és segítsen abban, hogy a tanyasi életforma is bekerülhessen az országos értéktárba, érdemelje ki a hungarikum címet. Ezt megelőzően a megyei értéktárba kell bekerülnie a tanyának, majd néhány hónap múlva megvalósulhat az ásotthalmiak álma is, s hungarikummá válhat az a különleges létforma, amelyet még az Európai unió sem ismert korábban.
A parajdi só is magyar
A Gátsori Napokon kezdeményeznék a helyiek, hogy testvértelepülésük, Parajd sója is bekerülhessen az országos értéktárba. Lezsák Sándor, a parlament alelnöke részt vett a hungarikum törvény előkészítésében és a tanya törvény megalkotásában is. Fackelman István a gátsori rendezvény szervezője úgy véli, a politikus támogatni fogja a helyiek kezdeményezéseit.
Élelmiszer helyett élelem
A „szer nélküli élelem” bemutatása a gátsori napok egyik fő attrakciója már több mint 10 éve. Az idei alkalommal a Verecke előtti történelem bemutatását is vállalták a szervezők. A helyi közösség szervezésében ősszel elindul végre a tanya suli is, amelyen főként a hátrányos helyzetű fiatal párokat tanítanák meg a gazdálkodásra, amelyet az elmúlt évtizedek alatt sokan elfelejtettek, s váltak „analfabétákká”.