Belföld

A szélsőjobb Szegedről is el akarja űzni Alföldit?

alföldi róbert (alföldi róbert)
alföldi róbert (alföldi róbert)

A Nemzeti Színház elüldözött igazgatóját nem csupán a fővárosban, hanem Szegeden is szeretnék ellehetetleníteni, vagy ha úgy tetszik: elhallgattatni.

Alföldi Róbert rendezi a napfény városának szabadtérijén augusztusban színpadra álló, idén 30 éves, jubileumi István a Király előadást. A jegyeket már hónapokkal korábban elkapkodták, mára gyakorlatilag a három előadás egyikére sem lehet helyhez jutni – írja a Hírhatár.hu.

Az augusztus 20-i időpont a szegedi játékokon is kiemelt és ünnepi esemény, különös hangsúlyt kap az aznapi díszelőadás. Alföldi Róbert ellenlábasainak tehát könnyedén szemet szúrhatott, hogy a Nemzetiből éppen csak kipaterolt exdirektor Szent István ünnepén jelentkezik rendezésével. A szélsőjobbosok ezt természetesen nem tűrhették szó nélkül, tehát cselekedtek. A korábban jobbikos befolyás alatt lévő Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. és a Szegedi Városkép Kft. egymást segítve úgy döntött, hogy rászerveznek az előadásra. Augusztus 20-án ugyanis Hídi Vásárt rendeznek (amit egészen eddig csak májusban tettek, a Szeged napja ünnepségek kapcsán) a Belvárosi hídon.

Mindennek a tetejében este, 21 órai kezdettel a SZIN egy ingyenes EDDA-koncerttel nyit (azt elmondanám, hogy az ilyen jellegű, profitorientált fesztiválok nem feltétlen a karitatív hajlamaikról híresek, a 0. napokra ugyanúgy kell jegyet venni). A két helyszín, tehát a SZIN és a Szabadtéri színpada között légvonalban kb. 300 méter a távolság, és a köztük feszülő víztükör gyönyörűen szállítja a hangot. Az már csak hab a tortán, hogy az augusztus 20-i tűzijátékot a Tisza-parton lövik fel, és természetesen ez is este 9-kor kezdődik, így viszont a díszelőadás csúszik negyed órát.

A Szegedi Közgyűlés Kulturális Bizottságának ülésén is szóba került az ügy, de a képviselők határozott kérése ellenére az érintett városi cégek vezetői hajthatatlanok voltak, így Alföldi Róbert darabjának a Hídi Vásárral az Eddával és a tűzijátékkal is meg kell küzdenie augusztus 20-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik