Belföld

Vitatkozik a Fidesszel az Elmű

elmű (elmű, )
elmű (elmű, )

A nagyobbik kormánypárt azt állítja, az Elmű politikai célból listázza dolgozói egy részét. A cég szerint minden másodállást kötelező bejelenteni.

Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője szerint az Elműnél – egy belső utasítás alapján – listázzák azokat a munkavállalókat, akik mandátumot szereztek például önkormányzati testületekben. Az ő adataikat összegyűjtik, és eljuttatják a többségi tulajdonos RWE németországi központjába – fejtette ki a kormánypárti képviselő. Arra a kérdésre nem tudott választ adni, hogy mi lehet mindennek a célja. Feltette ugyanakkor a kérdést, hogy esetleg tesznek-e pozitív vagy negatív jeleket is a listákhoz, arra utalva, hogy ki „a mi emberünk” és ki nem.

Az Elmű–ÉMÁSZ-társaságcsoport minden olyan munkavállalója, aki bármilyen mellékállást vagy elfoglaltságot vállal, azt egy erre rendszeresített formanyomtatványon jelenteni köteles – reagált a villamosipari cég. A mellékfoglalkozások esetében három kategória lehetséges: „1.: konkurensnél vagy beszállítónál végzett mellékállás, mely összeférhetetlenségi okokból szigorúan tilos. / 2.: oktatási tevékenység / 3.: bármely közéleti tevékenység esetén a cél a mellékfoglalkoztatásban eltöltött idő pontos nyilvántartásba vétele, melyet értelemszerűen le kell dolgozni.”

A társaság minden politikai és vallási szempont szerinti megkülönböztetést határozottan elutasít. A valóban társadalmi szempontból hasznos közéleti szerepvállalást pedig esetenként jutalomszabadsággal támogatja – fogalmaz a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik